Hlavní obsah stránky

OD REDAKČNÍHO STOLU

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

červen je měsíc v mnoha ohledech výjimečný: jednak tvoří předěl v ročním koloběhu, je pomyslně rozkročen mezi jaro a léto, hýří všemi barvami a vůněmi a snaží se seč může uka­zovat co nejpříjemnější tvář. Přesto se hlavně v očích školáků, ale podléháme tomuto jevu i my dospělí, neuvěřitelně vleče… Už aby skončil, už aby začaly prázdniny, už abychom nechali za sebou všední dny a vydali se na cesty za dobrodružstvím nebo třeba jen k rybníku s prutem v ruce…

Všechno má však svůj čas, a tak i červen bude co nevidět u konce, ale zatím jsme teprve v jeho polovině, kdy se k vám dostává šesté číslo Čtenáře. Kromě úvodního materiálu, v němž autoři představují projekt Virtuální depozitní knihovny, který by měl zjednodušit a zefektivnit doplňování knižních konzervačních sbírek, mají další příspěvky charakter jakýchsi praktických pomůcek. Ovšem vyjma rozhovoru s ředitelem bratislavské městské knihovny, který seznamuje s jejím postavením v síti ostatních knihoven nacházejících se na území Bratislavy, ale dotkne se i problémů slovenského knihovnictví.

Pod sugestivní otázkou Vyplatí se knihovna? je schovaný první z článků, které jsem pracov­ně nazvala jako praktické pomůcky. Autorka v něm seznamuje s projektem měření hodnoty služeb knihoven pro společnost, jehož výstupem je i publikace podávající návod, jak takové měření uskutečnit. Určitě stojí za prostudování, protože knihovnám poskytuje nástroj při jednání se zřizovateli. Dalším takovým nástrojem může být i schopnost Jak mluvit přesvědčivě, což je název dalšího příspěvku, který pro Čtenáře připravila zkušená lektorka komunikace a vzdělávání dospělých. Do třeti­ce zmíním ještě článek Piktogramy v knihovnách, v němž autorka navazuje na své předcházející materiály, tentokrát je však zaměřen více prakticky.

Představení dalších témat zařazených do červnového Čtenáře se mi do tohoto sloupku nevejde, věřím však, že si i bez mého doporučení objevíte pro sebe ty nejpřínosnější.

Snad ještě jednu informaci na závěr – u dalšího Čtenáře, letního dvojčísla, se sejdeme až 31. července. Do té doby vám přeji příjemné léto.

OLGA VAŠKOVÁ