Hlavní obsah stránky

Kavárna a knihovna Mezi Řádky

RADKA PROKOPOVÁ radka.prokopova@etincelle.cz

Kavárna Mezi Řádky, která byla otevřena v srpnu minulého roku na pražském Smíchově nedaleko Anděla, není jen obyčejnou kavárnou. Je také současně pekařstvím a knihovnou. Ale to ještě není vše. Především je sociálním podnikem a dává šanci pracovat lidem s lehkým mentálním postižením.

Název kavárny zcela odpovídá jejímu interiéru. Uvnitř se totiž okamžitě cítíte jako „mezi řádky“. Knihy jsou doslova všude kolem vás. Nejen na policích v knihovně, ale i jako dekorace pod barem a lavicemi.

Vlastní prostor knihovny je v zadní části kavárny. Nabízí klid a pocit oddělení od hlučnější přední části s pekařstvím. Knihovna má v současnosti kolem 2000 titulů, kromě českých i anglické, německé, francouzské a slovenské. Knihovna si našla během krátké doby od svého otevření již kolem čtyř desítek věrných čtenářů. Kromě toho si lze knihy v kavárně i koupit. Část knihovny tvoří antikvariát, který se neustále doplňuje a obměňuje. V současnosti obsahuje kolem tří stovek knih.

Jak knihovna funguje? Stačí, když se jednoduše posadíte ke stolku a dáte si třeba kávu, pokud máte chuť. Pak si můžete knihovnu v klidu prohlédnout a případně knihy prolistovat. V pří­padě, že byste si přáli některou z nich zapůjčit, je potřeba vyhledat knihovníka, který je v kavárně k dispozici od pondělí do soboty mezi 14–22.00 hod. Vyplníte přihlášku a můžete si za malý poplatek začít půjčovat.

Jaké tu najdete tituly? Knihovnu tvoří pozůstalost knih po Josefu Nesvadbovi, kterou kavár­ně darovala jeho dcera spisovatelka Barbara Nesvadbová. Po něm je také knihovna pojmenována. Velkou část knih však do knihovny darovali a stále doplňují i Ivan Adamovič a Ondřej Neff. V knihovně najdete například tyto skvosty ze žánru sci-fi: Labyrint – legendární SF antologie a sběratelská rarita z roku 1962 nebo časopis Ikarie – kompletních prvních deset ročníků. Jedná se sice hlavně o publikace tohoto žánru, ale v knihovně se nacházejí také dobrodružné, detektivní i básnické knihy. Tituly jsou převážně pro dospělé, ale své si najdou i děti.

V knihovně se dají na místě zapůjčit i tablety s připojením na internet, který je ostatně k dispozici v celé kavárně.

Občanské sdružení Etincelle však otevřelo tuto kavárnu především kvůli sociální prospěšnosti – umožnit zaměstnání 12 lidem s mentálním postižením. Ti úspěšně zvládají svou práci na pozicích pomocných barmanů, v kuchyni a při úklidu. Pro většinu z nich představuje tato práce velký životní předěl a šanci, jak zažít poprvé pocit užitečnosti a úspěchu. Také vlastní plat jim dává nové možnosti začlenění do většinové společnosti. Podporou jsou jim ostatní zaměstnanci v týmu – pracovní asistenti. Snahou je ukázat, že lidé s mentálním postižením dokážou pracovat stejně kvalitně jako lidé zdraví a není tedy důvod odsouvat je na okraj společnosti.

Kavárna o své zákazníky usiluje nejen kvalitními službami, ale také nabídkou kvalitních produktů. Kromě kávy a dalších nápojů nabízí především lehké obědy, polévky, saláty a bagety mnoha druhů. Jelikož součástí kavárny je i pekařství, je možné volit z několika druhů chleba a dalšího pečiva. Zákusek ke kávě je možno vybírat z nabídky dezertů nebo sladkého pečiva. Veškeré pečivo se vyrábí v pekárně v Jílovém u Prahy, kterou rovněž provozuje občanské sdružení Etincelle.

Kavárna je nekuřácká a myslí se i na děti. V prostoru knihovny je pro ně připravena krabice s drobnými hračkami a omalovánkami, dětská židlička a na toaletě pak pro nejmenší přebalovací pult.

V kavárně se také pořádají různé večerní kulturní akce, autorská čtení a autogramiády. Proběhly zde již večery spisovatele Jana Bauera, Báry Nesvadbové, Otomara Dvořáka, Luboše Y. Koláčka nebo scenáristy Ondřeje Štindla. Hudebně i poeticky potěšil například Michal Čagánek. V lednu se s českými holmesology v kavárně slavily 160. narozeniny Sherlocka Holmese doprovázené i výstavou ilustrací. Také se zde uskutečnila vánoční speciální seniorská seznamka 60+, již tradiční akce městské části Prahy 5. Ta ostatně umožnila spolu s dotací z Operačního programu Praha – Adaptabilita i vznik této kavárny.

Termíny všech akcí, které se připravují, je možné sledovat na facebookové stránce kavárny https://www.facebook.com/kavarnameziradky či na webu www.kavarnameziradky.cz.

Foto archiv kavárny