Hlavní obsah stránky

OD REDAKČNÍHO STOLU

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

znáte to určitě taky. Zazvoní vám mobil a na druhém konci se ozve příjemný hlas: „Tady je společnost XYZ, můžete nám věnovat pár minut času?“ Když souhlasíte, budete odpovídat třeba na otázky, jaké rádio posloucháte, kde, v kolik hodin, jak často apod. Ovšem vaši snahu o spolupráci zchladí konečná otázka například na váš věk nebo profesi a trapné sdělení, že bohužel nespadáte do požadované kategorie… Co si z takové situace vzít? Příště neznámé číslo nezvedat!

Jsou však výzkumy, u nichž základní metodika nepřipouští zmíněný amatérský postup, jsou logicky propracované a výsledky z nich pomáhají firmám či organizacím lépe reagovat na měnící se situaci ve společnosti. K nim můžeme bezpochyby přiřadit již třetí celostátní statistický výzkum čtení, čtenářství a vztahu dospělé populace ke knihovnám. Výsledky prvních dvou oblastí byly námětem článku, který jsme přinesli v lednovém čísle Čtenáře. Třetí zkoumané části – využívání knihoven a jejich služeb veřejností – se věnuje téma únorového vydání. V rozsáhlém, srovnávacími grafy doplněném materiálu je zajímavé sledovat, jak se proměňoval zájem o knihovny v průběhu všech tří průzkumů (2007, 2010 a 2013). Například kolik lidí je navštěvuje, navštěvovalo, nebo kolik jich nikdy do knihovny nevstoupilo, jaké je věkové, ekonomické a vzdělanostní rozložení jejich uživatelů atd. Rozsah výsledků výzkumu je pozoruhodný a domnívám se, že jeho závěry mohou být pro knihovnické profesionály velmi užitečné.

Obsah tohoto čísla znovu obohatil hlavní garant rubriky AUTOMAT KNIHOVNA a připravil rozsáhlý rozhovor s ředitelem Městské knihovny v Praze. Tomáš Řehák v jeho první části vysvětluje, proč knihovna zvolila náročnou cestu tvorby vlastního knihovního systému, kterému dala jméno Koniáš. Někde jsem se dočetla, že se tím přihlásila v pozitivním smyslu k zatracovanému páteru Koniášovi jako „zakladateli“ bibliografických soupisů děl. Účel, pro který si je páter pořizoval, ponechme tentokrát stranou.

I když je únor o nějaký den kratší, snad tím Čtenář není poznamenán. Věřím, že v něm najdete dostatek zajímavých informací.

Hezké dny přeje

OLGA VAŠKOVÁ