Hlavní obsah stránky

KNIHOVNÁM V MALÝCH OBCÍCH: Knihovna pro obyvatele vesnice

LENKA HAVLÍČKOVÁ havlickova@knihovnaspk.cz

Obec Vikýřovice leží na úpatí Hrubého Jeseníku a je součástí Mikroregionu Svazek obcí údolí Desné. Protože je polohou spíše okrajovou částí města Šumperku, musí místní organizátoři všech kulturních akcí bojovat o každého návštěvníka s profesionálními organizacemi z města. A daří se jim to tím, že sází na vesnické prostředí s místními tradicemi a zvyklostmi. Výsledky obce byly oceněny v soutěži Vesnice roku Olomouckého kraje už v letech 2008 a 2009, Vesnicí roku se Vikýřovice staly v roce 2010.

Knihovna byla dříve jen „skromnou popelkou“, ale postupně během posledních let zde vzniklo příjemné prostředí k půjčování knih a hlavně k setkávání dětí i dospělých.

Velké změny v knihovně začaly v roce 2007, kdy obec Vikýřovice získala peníze z  grantu VISK 3 na automatizaci výpůjčního systému. Nastalo stěhování do vhodnějších prostor, ze stísněného podkroví v budově obecního úřadu knihovna přesídlila do dvou místností v přízemí, kde v jedné byly knihy a druhá sloužila jako víceúčelový prostor pro půjčování i pro činnost různých spolků a školicích akcí v obci. Společná část byla vybavena novým variabilním nábytkem a potřebnou technikou, vše bylo krásné a příkladně fungovalo. V knihovně se scházely maminky s batolaty, účastníci jazykových kurzů, mimo půjčovní dobu sloužily tři počítače jako veřejný internet, -náctiletí pravidelně chodili na kus řeči… Ale časem se činnost tak rozrostla, že organizace všech aktivit byla stále obtížnější. Nastal čas na úvahy o přestěhování knihovny.

Nové prostory se vyskytly v osiřelé budově školní jídelny nedaleko vikýřovické školy. V podkroví nově rekonstruované budovy se usídlilo rodinné centrum Vikýrek, v přízemí bylo vše vytvořeno k potřebě nové knihovny. V úterý 5. listopadu 2012 byla knihovna slavnostně otevřena. Hned vedle půjčovny je malý ateliér Tvořítko se vstupem na zahradu za budovou, místnost s veřejným internetem, knihovna má dokonce své hygienické zázemí. Stolové vybavení půjčovny je mobilní a lze je přizpůsobit pro výtvarnou dílnu, přednáškovou posluchárnu, ložnici pro nocování dětí v knihovně a dokonce pro volební místnost jednoho z okrsků.

V knihovně se vystřídala řada návštěv a všichni měli pocit, že je na co koukat. Paní knihovnice Květoslava Havlíčková tu má volné pole pro svou realizaci. Po vsi je známá a oblíbená pro svou empatii a zejména pro vřelý přístup k dětem, a tak kromě 188 registrovaných čtenářů, kteří pravidelně docházejí, je knihovna současně družinou pro prvňáčky, a zastaví se tu třeba i mamky na kávu… Na každou cestopisnou, zdravotní a jinou přednášku přijde nejméně 30 návštěvníků, do Tvořítka si chodí děti malovat, tvořit, hrát stolní hry, udělat domácí úkoly nebo jen popovídat, čtyři počítače pro návštěvníky internetu jsou stále obsazeny.

Obecní knihovna Vikýřovice je součástí střediska Městské knihovny Šumperk a knihovnice K. Havlíčková se pilně účastní všech akcí pořádaných pro knihovníky regionu. Na společných akcích se knihovníci nejen dozvídají nové věci z oboru, ale také navazují přátelství. Tak vznikla pěkná vazba mezi knihovnami v Oskavě a ve Vikýřovicích. Během čtyřleté spolupráce už dvakrát děti z Vikýřovic přijely na návštěvu do Oskavy a dvakrát děti z Oskavy navštívily Vikýřovice. Zvlášť poslední návštěva dětí z Oskavy, i se společným noclehem v nové knihovně, byla skvělá. Proběhla v listopadu 2012; děti si vyrobily v keramické dílně vánoční dárek, společně si ve školní tělocvičně zasoutěžily, v knihovně povečeřely a pak si ve spacácích četly a četly… do usnutí. Ráno po snídani šli Vikýřovičtí vyprovodit Oskavské na autobus a kamarádi se zase na nějakou dobu rozloučili.

Možná, že jsou honosnější a dokonalejší knihovny, ale vikýřovická knihovna je provozovaná s láskou.