Hlavní obsah stránky

INSPIRACE Z KNIHOVEN

Ústřední budova Regionální knihovny Karviná dva roky po rekonstrukci

První návštěvníky uvítali pracovníci Regionální knihovny Karviná ve zrekonstruované budově v Karviné-Mizerově 11. 11. 2011 v 11.00. Z knihovny se stalo společensko-kulturní centrum, jehož služby přesahují klasické pojetí veřejné knihovny. Rekonstrukce, na níž měla zásluhu Evropská unie a statutární město Karviná, podstatně rozšířila a zkrášlila prostory původní budovy knihovny, která byla postavena v roce 1967 a za celou dobu neprošla zásadnější změnou.

Dnes může návštěvník najít na jednom místě oddělení pro děti a mládež, kde si mohou děti a jejich rodiče vybírat z množství knih, časopisů, ale také deskových her. Mezi knihami lze najít výstavy prací dětí ze školních družin či mateřských škol, nachází se zde také Dětský ráj, místo mezi knihami určené k hraní. Knihovnice pro děti připravují řadu soutěží, kvízů, ale také tvořivých dílniček (děti malují na šnečí ulity, vydlabávají dýně, tvoří vlastní přání a řadu dalších věcí). V dopoledních hodinách pořádá oddělení pro děti a mládež besedy a knihovnické lekce pro základní a mateřské školy a součástí těchto akcí je čtení v rámci kampaně Celé Česko čte dětem. Dětem už přijeli číst například Milan Baroš, Michal Malátný, Pavel Šporcl, Martin Chodúr, Bohumil Klepl, Míša Růžičková či Michal Horáček. Známé osobnosti touto cestou zdarma podporují čtení dětem.

Díky rekonstrukci budovy se v Karviné-Mizerově nachází také oddělení beletrie pro dospělé, kde lze nalézt tisíce knih různých žánrů, časopisy, audioknihy, cizojazyčnou literaturu, speciální literaturu pro slabozraké a nevidomé, a kde knihovnice rády a ochotně poradí, když návštěvníci nevědí, kterou knihu si půjčit.

V nejvyšším patře se nachází oddělení naučné literatury pro dospělé čtenáře a informační oddělení. Zde zájemci najdou naučnou literaturu všeho druhu, učebnice středních škol, skripta vysokých škol, průvodce, mapy, společensko-vědní literaturu, filozofii, historii, knihy o umění,  životopisy, geografii atd. V případě, že se publikace nenachází v knihovně, je možné ji prostřednictvím meziknihovní výpůjční služby půjčit z jiné knihovny v ČR nebo v zahraničí.

Ve zrekonstruované budově je samozřejmostí zdarma přístup k internetu prostřednictvím WiFi, černobílé i barevné kopírování, tiskové výstupy z PC či skenování dokumentů.

Nedílnou součástí knihovny v Karviné-Mizerově je od roku 1968 také Filmový klub, na promítání filmů se mohou zájemci v průběhu roku těšit každou středu od půl šesté (vyjma letních prázdnin).

Chloubou knihovny je pak literární salon s kavárnou, kde se podává výtečná káva či čaj, ale také míchané teplé i studené nápoje, horká čokoláda nebo skvělé zákusky. Pro milovníky knih je místo, kde si mohou sednout s knihou a dopřát si k tomu horký nápoj, přímo rájem na zemi.

V literárním salónu se odehrávají kulturní i vzdělávací akce, od roku 2011 se tu konala řada koncertů, přednášek, autorských setkání se spisovateli, křty nových knih, proběhl zde Španělský večer, kde dobrovolníci ze Španělska seznamovali přítomné se svou zemí, nebo také Večer s orientálním tancem.

V řeči čísel – do ústřední knihovny od roku 2011 zavítalo 139 429 návštěvníků a konalo se v ní 1148 kulturních a vzdělávacích akcí, kterých se zúčastnilo 23 135 osob. Veřejnost rekonstrukci knihovny v soutěži Nejkačka.eu označila za nejlepší projekt podpořený v roce 2012 Evropskou unií v Moravskoslezském kraji, v roce 2011 získala budova knihovny cenu Stavba roku Moravskoslezského kraje v kategorii Stavba občanské vybavenosti – rekonstrukce a roku 2012 titul Městská knihovna roku 2012v kategorii měst nad 40 000 obyvatel.

V případě, že jste se ještě nebyli v nové knihovně podívat, přijďte ať už jako návštěvníci, nebo jako kolegové knihovníci. V prosinci 2013 jsme pro veřejnost připravili vzdělávací i kulturní akce, například Sdružení ochrany spotřebitelů Moravskoslezského kraje seznámilo zájemce s nástrahami předváděcích akcí a poradilo, jak se nenechat v předvánoční době ošidit při nákupu přes internet, nechyběly rovněž vánoční koncerty, které se konaly v literárním salónu. V lednu jsme pak nový rok začali Rumunským večerem, kdy dobrovolnice z Rumunska představily svou zemi a její zajímavosti, návštěvníci měli možnost Ochutnávky čajů i čajů nečajů z celého světa (projekt skupiny mladých lidí) a na konci ledna se pak konalo pravidelné Setkání u knihy, kdy publikující i nepublikující autoři četli svá díla.

Svatava Sukopová

Od LiStOVáNí k sushi

Tak by se daly shrnout akce chodovské knihovny v posledním listopadovém týdnu roku 2013.  V knihovnách a školách na Sokolovsku se konala představení z cyklu scénického čtení LiStOVáNí. Herci Lukáš Hejlík s Alanem Novotným odehráli od středy do pátku dvacet představení. V chodovské knihovně vystoupili s večerním pořadem Už je tady zas. Pro žáky gymnázia měli připravenu Ekonomii dobra a zla a pro první stupeň a školní družinu odehráli dvě představení Dobrodružství strýčka Ludvíka.

V sobotu jsme již poněkolikáté pořádali v rámci akce Den pro dětskou knihu den otevřených dveří. Na začátek ředitelka knihovny Hana Nemčičová s prvními návštěvníky a za účasti starosty Josefa Hory, místostarosty Patrika Pizingera a tajemnice Marcely Kubicové zahájila slavnostně provoz Miniknihovničky. Miniknihovnička je dalším projektem, který jsme mohli realizovat díky vstřícnosti našich zastupitelů a je umístěna na náměstí pár kroků od knihovny. Celé odpoledne jsme půjčovali knihy nebo registrovali nové čtenáře na rok zdarma. Ti, kteří už vyrazili na vánoční nákupy, mohli využít patnáctiprocentní slevu na dětské knihy v našem knihkupectví. Děti si mohly vyzkoušet svou zručnost u různých soutěží nebo si zahrát společenské hry. Ale hlavním bodem celého odpoledne byl kurz sushi.

Pod vedením sushimanů Lukáše Neckáře a Jiřího Hovorky ho nejdříve absolvovaly děti. Na začátek měly za úkol ochutnat kousek ze všeho, co budou k přípravě sushi potřebovat. Po počátečním ostychu děti opravdu vše ochutnaly a pustily se do výroby maki sushi. Práce jim šla od ruky a bylo vidět, že si přípravu opravdu užívají. Na závěr jim pak pánové předvedli, jak se sushi správně konzumuje, a každé z dětí si své sushi odneslo domů ve stylové krabičce i s hůlkami a dochucovadly. Velkou radost jim také udělaly balonky s logem restaurace Sushi time, v níž Lukáš a Jiří pracují. Díky této firmě a škole vaření Chefparade se vůbec kurzy u nás mohly konat. Děti pak ve výrobě sushi vystřídali dospělí. Sešla se skupinka nejen laiků, kteří si sushi už třeba doma připravovali, ale i kuchařů z povolání a celý kurz si užili nejen oni, ale i oba sushimani. I dospělí návštěvníci si své výtvory odnesli domů ve stylovém balíčku.

Někdo si možná řekne, co má sushi společného s knihami? Ale pro nás je milé, že do knihovny dorazili lidé, kteří zatím chodili pouze kolem. A ti zase zjistili, jaké máme v knihovně zajímavé knihy. Určitě se nyní zvýší výpůjčky kuchařek, protože do budoucna bychom chtěli našim návštěvníkům nabídnout další zajímavé kurzy přípravy jídla. Zvýšený zájem o kuchařské knihy jsme zaznamenali i v našem knihkupectví.

Myslím, že jsme se opět o krůček přiblížili k jednomu z bodů Koncepce rozvoje knihoven, v níž se mimo jiné uvádí: „…knihovny jsou příjemným a neutrálním místem pro trávení volného času i setkávání všech generací…“. Což jsme v rámci našeho Dne pro dětskou knihu dokonale naplnili a doufáme, že se nám to bude dařit i v budoucnu.

Marie Valentová