Hlavní obsah stránky

Poznámky do diáře - Neušlo nám

POZNÁMKY DO DIÁŘE

SKIP ČR vyhlašuje šestý ročník projektu na podporu čtenářské gramotnosti Už jsem čtenář – Knížka pro prvňáčka. Cílovou skupinou jsou žáci prvních tříd základních škol, které do projektu přihlašuje veřejná knihovna ve spolupráci se školami v místě působnosti knihovny. Pro školní rok 2013/2014 je připravována kniha Abeceda spisovatelky Magdaleny Wagnerové a ilustrátoraPavla Sivka. Do května 2014 mohou knihovny přichystat pro prvňáky nejméně jednu návštěvu knihovny a uspořádat další akce vedoucí k rozvoji zájmu o četbu (společná čtení, besedy s tvůrci knih, výstavy apod.). SKIP opět navázal spolupráci s projektem Čtení pomáhá –http://www.ctenipomaha.cz/, kde každé dítě, které se zapojí, získá po přečtení některé ze seznamu vybraných knih kredit 50 korun. Ten bude moci věnovat na jeden z nominovaných dobročinných projektů. Mezi podporované projekty patří i Knížka pro prvňáčkaObjednávky knih budou spuštěny v lednu 2014!

NEUŠLO NÁM

  •        V  loňském roce proběhly dva průzkumy vztahující se k připravovanému Centrálnímu portálu knihoven. První byl zaměřen na uživatele a druhý na knihovny. Na stránce http://www.knihovny.cz/o-projektu/pruzkumy/ jsou k dispozici výsledky obou těchto průzkumů, které zjišťovaly očekávání daných skupin vůči CPK.
  •        Na stránkách Národní knihovny ČR najdete zápis z jednání Pracovní skupiny pro jmenné zpracování, kde byl schválen harmonogram přechodu na nová katalogizační pravidla RDA. Byl schválen též minimální a doporučený záznam pro textové monografie pro Souborný katalog, které začnou platit s datem přechodu na RDA. Vše je k dispozici na stránkách Katalogizační politika http://www.nkp.cz/o-knihovne/odborne-cinnosti/zpracovani-fondu/katalogizacni-politika/standard1.
  •       Čtrnáctičlenný tým českých odborníků v čele s editorem Pavlem Mandysem sestavil encyklopedii 2 x 101 knih pro děti a mládež, která by měla podat přehled o nejdůležitějších, nejzajímavějších a nejoblíbenějších titulech pro dětské čtenáře. Více o knize na https://www.kosmas.cz/knihy/188237/2-x-101-knih-pro-deti-a-mladez/.