Hlavní obsah stránky

INSPIRACE Z KNIHOVEN: Petrohradská knihovna v novém láká čtenáře na akce

EVA UČÍKOVÁ obec.petrohrad@iol.cz

Obec Petrohrad se nalézá v Ústeckém kraji, na Podbořansku. Obecní knihovna je nedílnou součástí této malebné vesnice. Nachází se přímo v prostorách Obecního úřadu. Po celý dlouhý čas knihovnu navštěvovalo jen pár občanů. Domnívali jsme se, že lidé v dnešní době nemají zájem o četbu a nebo jsou tak zahlceni svým zaměstnáním, že jim prostě jen nezbývá čas. Přesto jsme se rozhodli, že zkusíme udělat vše pro to, abychom do knihovny přilákali co nejvíce lidí.

V rámci grantu T-Mobile jsme požádali o spolufinancování našeho záměru a bylo nám vyhověno. Knihovna se na tři měsíce zavřela a začala její modernizace. Nově se vymalovalo, zakoupily se nové regály, vytvořil se malý dětský koutek, zakoupily se nové knihy a tak dále. Knihovna dostala nový kabát a my s velkou nadějí čekali, zda dokážeme přivést nové tváře. Přáli a přejeme si i dnes, aby se místní knihovna stala místem setkávání všech věkových skupin, aby rodiče vedli své děti k pozitivnímu vztahu k četbě a rozvíjeli tak jejich osobnost a charakter.

Od slavnostního otevření (březen 2013) se obecní knihovna stala součástí kulturního dění Obce Petrohrad. Nejen, že za krátkou dobu získala pravidelné návštěvníky, ale také se stala místem k využití volného času a místem k vedení dialogu všech generací. Místní maminky, babičky a jejich děti zde tráví pravidelně dvakrát v týdnu volný čas, při kterém převážně vyrábějí zajímavé práce nebo malují. Krom pravidelné otevírací doby (úterý, čtvrtek) se v rámci provozu knihovny konalo spoustu zajímavých akcí. První z nich bylo Čtení na dobrou noc s Andersenem, které bylo určeno pro školní děti. Účastníci byli rozděleni do skupin, ve kterých plnili zajímavé úkoly a vytvářeli vlastní prezentaci. Vše se týkalo známého spisovatele a jeho tvorby. V pozdějších odpoledních hodinách se pak všichni vydali na stezku, kde potkávali postavy ze známých Andersenových pohádek, u kterých odpovídali na připravené otázky. V cíli si pak společně opekli vuřty v myslivně.

Mami, babi, pojďme si číst bylo určeno pro ty nejmenší příznivce knihy. Se svou maminkou, babičkou či tatínkem přišly děti do knihovny, kde pro ně nebyl připraven žádný program, vše bylo v jejich režii. Cílem této akce bylo nalákat do knihovny rodiče a jejich děti ke společnému strávení volného času. Musím přiznat, že jsem se trochu obávala, aby byla hojná účast, ale mé obavy byly zbytečné. Rodiče nezklamali a dorazili se svými dětmi. V rámci tohoto dne byla vyhlášena soutěž o nejlepšího čtenáře a návštěvníka knihovny. Za každou návštěvu děti dostávají razítko, jednou za tři měsíce se pak knihovna otvírá i v sobotu a při této návštěvě získávají děti razítka dvě. Na konci roku 2013 pak nejaktivnější čtenář a návštěvník obdržel malou věcnou cenu v podobě knihy. Setkání pod názvem Mami, tati, pojďme si hrát dopadlo nad mé očekávání. Rodiče se střídali při četbě, děti poslouchaly a relaxovaly při čteném či mluveném projevu. Ukázalo se, že si rodiče dokážou udělat chvilku na své ratolesti a strávit s nimi příjemný čas.

Další měsíc byl pro čtenáře a širší veřejnost připraven program na téma Máte rádi pohádky? Účast na této akci byla hojná. Přijeli lidé z blízkého okolí, což nás všechny velmi potěšilo. Pro aktéry byla připravena stezka, na níž potkávali pohádkové bytosti a plnili zadané úkoly. Začínalo se jak jinak než na Obecním úřadě, kde je přivítala královna s králem. Po cestě zde mohli účastníci potkat Hloupého Honzu, který každému rozdával domácí buchty na cestu, Jeníčka a Mařenku, čarodějnice, čerty, víly, Popelku, Křemílka a Vochomůrku, vodníka a jiné. Na závěr všechny čekala volná zábava s diskotékou. I tento den se zapsal do naší paměti a chceme v něm pokračovat i v tomto roce. A aby si někdo nemyslel, že zapomínáme na dospělé čtenáře, rozhodli jsme se pro vytvoření Petrohradské kuchařky. Recepty budeme od našich spoluobčanů sbírat celý rok. V nedávné době jsme vyhlásili sběr podzimních a vánočních receptů. V polovině roku 2014 chceme vybrat zajímavé recepty, které použijeme při realizaci kuchařky, jíž si lidé budou moci běžně půjčovat v naší knihovně.

Na konci minulého roku jsme nachystali ještě Vánoční rozjímání, při kterém si zájemci mohli vyrobit vánoční dekoraci, věnec či vánoční svícen. Toto tvoření bylo připraveno pouze pro dospělé, nápad vzešel z řad návštěvnic knihovny, za což jsem ráda.

V letošním roce bych si přála, aby zájem o místní knihovnu neupadl, aby nadále bylo komu půjčovat publikace a koho potkávat. Mám vždy velkou radost z každé nové tváře, která se v knihovně objeví, a ze spokojených výrazů těch, kteří ji navště­vují dnes.

V letošním roce plánujeme tyto doprovodné akce k běžnému provozu obecní knihovny: Velikonoční tvoření, Čtení na dobrou noc s Andersenem II., Pohádkový les, Děti, pojďme na puťák, Tvoření v knihovně na každé roční období, Lampionový průvod.