Hlavní obsah stránky

OD REDAKČNÍHO STOLU

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

ač se to zdá k neuvěření, konec dalšího roku a začátek nového je za dveřmi. Pro nás to znamená, že tímto číslem uzavíráme v pořadí již šedesátý pátý ročník Čtenáře. To nás vede k nejednomu zamyšlení… A protože nechce­me přemýšlet jen sami bez vás, připravujeme na příští rok anketu, která by se měla věnovat reflexi časopisu ze všech možných hledisek. Budeme rádi, pokud vás zareaguje co nejvíce a těšíme se na vaše postřehy, ke kterým zcela jistě nabídneme prostor.

Do několika knihovnických elektronických konferencí jsme nedávno poslali výzvu k zapojení se do vytváření obsahu Čtenáře. Spolupráce knihovníků s redakcí samozřejmě již spoustu let funguje dobře a moc za ni děkujeme. Nabídnout jsme vám tentokrát chtěli obzvláště některé rubriky, jako je Ze čtenářova deníkuPrávní poradna či Inspirace z knihoven. Budeme se tedy těšit na vaše příspěvky, pokud vás některá z nich osloví.

Z prosincového čísla by vás mohl zaujmout například rozhovor s  Janem Kaňkou, kterým završujeme roční sérii Automat Knihovna, jak název napovídá (nejen) o automatizaci v knihovnách. Na něj navazuje materiál o vyhledávacích systémech nové generace, který rozšiřuje pro­blematiku, s níž jsme se v tomto seriálu několikrát mohli setkat. Další pravidelnou rubriku Knihovnám v malých obcích obsadil tentokrát Tomáš Štefek z Prostějova a s nadsázkou si postěžoval na Těžký život komisaře v souvislosti s výběrem té nejúžasnější Knihovny roku. Jak na piktogramy prozradil ředitel turnovské knihovny Hanuš Karpíšek, protože u nich již mají s tímto procesem nemalé zkušenosti. V posledním letošním čísle nechybí tradiční rejstřík, který se vám může hodit při pátrání po konkrétním autorovi či náplni zmiňovaných i dalších rubrik.

Na závěr si vám dovoluji popřát krásné svátky vánoční, v roce 2014 jen pohodu a minimum starostí, příjemné čtenáře i čtenářské zážitky. Neměla bych opomenout také pozvání na výstavu, která se bude Čtenáře a jeho letošních výročí týkat. Více se dozvíte na zadní stránce naší obálky!

LENKA ŠIMKOVÁ