Hlavní obsah stránky

MEZINÁRODNÍ DĚTSKÁ VÝTVARNÁ VÝSTAVA LIDICE

IVONA KASALICKÁ kasalicka@lidice-memorial.cz

Lidice - historická událost, smutné osudy, školní látka, film? A také dětské kresby z celého světa, které se do Lidic v Mezinárodnídětské výtvarné výstavě Lidice vracejí již 40 let.

Neznám jinou výtvarnou výstavu v Evropě ani ve světě, která by po tak dlouhou dobu a v takovém rozsahu prezentovala svou zem na celém světě. Je až neuvěřitelné, jak tato expozice během své existence překonávala rozmanité nástrahy dané dobou, financemi i organizací, aby v posledních letech rozkvetla a rozšířila se do nebývalých rozměrů - každoročních 25 000 dětských prací z více než 70 zemí světa.

Vždy mě znovu překvapuje svým dopadem a dosahem, každý rok se účastní nové země, školy, pedagogové, děti. Pokaždé se těším na své oblíbené favority, ale i na nové účastníky - jak se s určeným tématem ročníku (doporučovaným UNESCO) poperou? Bude je inspirovat? Vedle výtvarných prací z Bulharska, Chorvatska, Lotyšska, Litvy, Ruska, které návštěvníci najdou na výstavě každoročně, se vyjímá exotika obrázků z Indie, Číny, Malajsie nebo Srí Lanky. Při zpracování záplavy obrázků mě vždy pronásleduje otázka - proč některé země mají tak výrazný úspěch, kde získávají nápady a kreativitu? Ze zkušenosti a praxe vím, že kvalitu prací může výrazně podpořit existence fungujícího systému výtvarného vzdělávání v dané zemi, udržování národních tradic a možnost kvalitního výtvarného rozvíjení všech dětí. Z prací, které každoročně hodnotíme, je vidět, že úroveň výtvarného vzdělání a práce českých i slovenských uměleckých škol a v mnohých případech i škol základních a jiných organizací je na vysoké úrovni, že často vysoce převyšuje srovnávané prostředí zemí západní Evropy, kde výtvarné vzdělávání chybí. Buďme na naše děti hrdí a podporujme je v jejich kreativnosti a zájmu. Obohacuje nás to totiž všechny společně.

V letošním ročníku Čtenáře vás budou dětské kresby z naší výstavy provázet. Vybrali jsme ukázky z různých ročníků i zemí a doufáme, že se vám budou líbit. A když budete mít chuť, přijeďte se podívat na originály do Lidic. Nebudete litovat.

Mezinárodní dětská výtvarná výstava Lidice je výtvarná výstava pro děti od 4 do 16 let. Tématem 40. ročníku Lidice 2012 je Divadlo, loutka, pohádka. Uzávěrka: 15. 3. 2012. Výstava bude otevřena od června do října 2012 v Lidické galerii. Více o výstavě se dozvíte na www.mdvv-lidice.cz.