Hlavní obsah stránky

Poznámky do diáře

  •            Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR již tradičně vyhlašuje celostátní akci BŘEZEN – měsíc čtenářů. V centru zájmu knihoven je čtenář a čtení, tedy ne kniha (předmět) ani knihovna (instituce), ale každý aktivní uživatel knihovny či čtenář, zároveň ale i ten, který v knihovně zatím nikdy nebyl. Knihovny pro ně připravují množství lákavých akcí a celý měsíc probíhají i společné celostátní aktivity.
  •            Týden čtení připadá letos na 5.–11. 3. V jeho průběhu mohou například děti číst seniorům a naopak, v knihovnách je možné soutěžit v rychlém čtení, zaměřit se na kritické čtení, ukázky digitalizovaných knih a čtení z nich, čtení v cizích jazycích, non-stop čtení či čtení na netradičních místech (na věži, v jeskyni, na stromě, v tramvaji…) a v netradiční hodinu. Doporučovanými autory s významným výročím jsou tentokrát Božena Němcová, Jiří Trnka, Charles Dickens…
  •                 Cílem další akce Maraton čtení je dosáhnout toho, aby v průběhu BMČ knihovny nabídly čtenářům co největší kontakt s autory a překladateli literárních děl i odborné literatury. Jednat by se mělo o různé formy setkání, diskusí a besed a zejména o autorská čtení. SKIP a Skanska podpoří letošní Maraton čtení finančně.
  •               V roce 2012 budou knihovny pokračovat v oceňování svých nejlepších čtenářů – Čtenář roku. Knihovny v letošním březnu a i v budoucnu mohou hledat svého Krále čtenářů. Cílem této aktivity je posilovat společenský význam a prestiž četby a ocenit ty, kteří služby knihoven nejvíce využívají a podporují.
  •           SKIP ČR organizuje třináctý ročník soutěže BIBLIOWEB o nejlepší webovou prezentaci knihov­ny. Celkové pořadí ovlivňuje i kritérium, zda jsou stránky přístupné pro handicapované uživatele podle českých Pravidel přístupnosti a WCAG 2.0.

Veškeré aktuální informace k těmto akcím naleznete na webu www.skipcr.cz.

  •                Už podvanácté vypukne v knihovnách, školách, klubech, domech dětí a na dalších místech Noc s Andersenem. V noci z 30. na 31. 3. 2012 se bude číst, zpívat, malovat, soutěžit a hlavně nocovat nejen v České republice, ale i v dalších zemích. Stránky s podrobnými informacemi jsou www.nocsandersenem.cz.