Hlavní obsah stránky

Centrum volnočasových aktivit v Milíně

Za knihovnu zaznamenaly Klára Kolářová a Jitka Slancová knihovnaebm@volny.cz

Pokud to ještě nevíte z denního tisku či rozhlasu, tak vězte, že v poslední listopadový den loňské­ho roku v jednu hodinu odpoledne se za přítomnosti hejtmana Středočeského kraje MUDr. Davida Ratha slavnostně otevřely dveře nového Centra volnočasových aktivit v Milíně (okres Příbram). Této akce se zúčastnili nejen místní obyvatelé, ale zavítali sem i lidé ze vzdálenějšího okolí. Všichni byli zvědaví, jak dopadla přestavba budovy, která původně byla sýpkou a před tím, než přešla do majetku obce (rok 2009), sloužila místnímu svazu chovatelů. Na projekt získala obec Milín dotace z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

Už z názvu vyplývá, že jde o místo, které bude sloužit návštěvníkům jako zázemí pro volný čas. Díky projektu se pod jednou střechou zabydlela knihovna, mateřské centrum, nízkoprahový klub a kronikář, který střeží výstavní a přednáškovou síň. Celý komplex je bezbariérový a kromě čtvrt­ka a neděle je otevřeno každý den. O řádný chod zařízení se starají tři zaměstnankyně, kterým sekunduje mnoho maminek, řemeslníků a také dobrovolníků.

Návštěvníci tak mohou využít jakési informačně-turistické centrum, kde získají informace o zdejším regionu, aktuality z pořádaných akcí, autobusová spojení atd. Děti a dospívající svoji energii ventilují v odpoledních hodinách v ,,nízkopraháči“. Kromě horolezecké stěny, pingpongového stolu si mohou své dovednosti vyzkoušet u kulečníku, fotbálku, hokeje a šipek. Na přízeň dětí se také těší dva neustále hladoví pískomilové, kteří tady mají domov.

Milovníci historie a umění by si neměli nechat ujít výstavy nainstalované ve druhém patře budovy. První výstava patřila zdejšímu keramickému kroužku umělecké školy. Žáci z řad dětí i dospělých představovali své výrobky – postavičky, misky, hrnečky a keramický betlém.

Maminky s dětmi mají svoji krásně vymalovanou hernu v prvním patře a scházejí se tam nejen ke cvičení, ručnímu tvoření, ale i k různým společným aktivitám.

A čtenáři rozhodně nemohou minout oddělení knihovny. Oproti knihovně ,,staré“ jsou oddělení pro dospělé a dětské čtenářerozděleny do dvou moderně vybavených a zařízených pater. Pro čtenáře byla knihovna uvedena do provozu 5. 12.  2011. V knihovně kromě knihovnických služeb mohou uživatelé zdarma využívat počítače s internetovým připojením, kopírovat a tisknout ve formátu A4, ale nově i v A3, a to nejen ze zdejších počítačů, ale i z přinesených flashdisků. Zakoupit si mohou pohled Milína a brožury, v předprodeji vstupen­ky na plesy, nebo si jen tak popovídat se svými přáteli.

Co znamenají tyto změny pro nás knihovnice? Zaprvé obrovskou mozkovou činnost, jelikož ještě samy pořádně netušíme, kam jsme které knihy zašantročily. Zadruhé si zvykáme na novou otevírací dobu, která je oproti dřívější rozšířena na 31 hodin týdně v oddělení pro dospělé a na 14 hodin v oddělení pro děti. A samozřejmě stále do­laďujeme mouchy typu: tu něco přišroubovat, upravit nástěnky, zjistit proč klíč nezamyká, kde skončily faktury za to a za ono…

Jeden velký rest si přenášíme do nového roku, a je jím úprava okolí. Kolem centra máme v plánu vybudovat něco jako zahradu pro všechny, tzn. s lavičkami, prolézačkami, venkovní horolezeckou stěnou, králíkárnou, psí studánkou a ruským kuželníkem.

Plánů do budoucna máme mnoho, nápadů zrov­na tak, a věříme, že naši stávající čtenáři, i když to mají o kapánek dál (jak sami říkají), si k nám cestu najdou a nové možnosti osloví a nalákají i další tváře.

Foto archiv knihovny