Hlavní obsah stránky

Evropský rok aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity 2012

LENKA BOČKOVÁ Lenka.Bockova@mpsv.cz

Rozhodnutí o vyhlášení roku 2012 Evropským rokem aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity (dále jen Evropský rok 2012) bylo přijato Evropským parlamentem a Radou dne 14. září 2011 a publikováno v úředním věstníku pod č. 940/2011/EU1). Evropský rok 2012 si klade za cíl podpořit úsilí členských států, regionálních a místních samospráv, sociálních partnerů, občanské společnosti i podnikatelského sektoru vedoucí k rozvoji aktivního stárnutí a větší snahu o mobilizaci potenciálu rychle rostoucího počtu obyvatel ve věku nad 55 let.

Jeho cílem je zároveň i posílit solidaritu a spolupráci mezi generacemi s přihlédnutím k rozmanitosti a rovnosti žen a mužů. Mezi dílčí cíle Evropského roku 2012 patří:

• Zvyšování povědomí o příležitostech, které s sebou stárnutí obyvatelstva přináší;

• Podněcování diskusí, identifikace a šíření příkladů dobré praxe a podpora spolupráce na všech úrovních;

• Vytváření inovativních řešení, dlouhodobých strategií, konkrétních cílů a sledování jejich plnění;

• Boj proti diskriminaci na základě věku, překonávání stereotypů souvisejících s věkem a odstraňování bariér, zejména pokud jde o zaměstnatelnost starších osob.

Ministerstvo práce a sociálních věcí, které je národním koordinačním orgánem Evropského roku 2012 v České republice, bude v průběhu celého roku klást důraz především na spolupráci s důležitými aktéry, mezi které patří re­gionální a místní samosprávy, nestátní orga­niza­ce, ostatní ministerstva a další subjekty. Právě za tímto účelem byla zformována Pracovní skupina Evropského roku 2012 složená ze zástupců výše uvedených účast­níků, kteří se budou podílet na přípravě nového Národního programu přípravy na stárnutí na období let 2013 až 2017. Uvedený Program bude hlavním výstupem roku 2012 a bude určovat směr v oblasti plánování a realizace potřebných kroků vedoucích ke zlepšení postavení starších osob a seniorů ve společnosti.

Dne 1. března se v Černínském paláci uskutečnila oficiální zahajovací konference k Evropskému roku 2012, na které došlo ze strany Pracovní skupiny Evropského roku 2012 k předání Memoranda Ministerstvu práce a sociálních věcí ČR, jež obsahuje prioritní témata a výzvy, kterými by se mělo MPSV v průběhu tohoto roku zabývat. Uvedené Memorandum převzal náměstek ministra pro sociální začleňování a rovné příležitosti Mgr. Jan Dobeš, který svým podpisem stvrdil budoucí spolupráci se zástupci uvedené Pracovní skupiny. Memorandum se tak stane základním východiskem a bude dále rozpracováno do konkrétních cílů a opatření, která by se měla v následujícím období realizovat.

Za účelem posílení spolupráce a diskuse se všemi zainteresovanými organizacemi a institucemi vytvořilo MPSV ČR na svých webových stránkách2) sekci Evropský rok 2012, ve které je možné prezentovat zajímavé plánované aktivity, relevantní činnosti, fotografie a další výstupy z již proběhnutých akcí.

Každý člověk, každá organizace a instituce, obec či kraj může svou konkrétní aktivitou, dílčí činností či „jen“ svou aktivní účastí a vyjádřeným zájmem přispět k tomu, abychom dokázali výzvy plynoucí z demografického stárnutí přeměnit v příležitosti pro rozvoj celé společnosti.

 

ODKAZY:

1) EU. Rozhodnutí Evropského parlamentu a Rady o Evropském roku aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity (2012). In: 940/2011/EU. Štrasburk, 2011.

2) Blíže viz http://www.mpsv.cz/cs/11696

Foto Archiv MPSV ČR