Hlavní obsah stránky

ALEŠ VANĚK ODPOVÍDÁ Z NOVÉHO ZÉLANDU

Dotaz: V čem se liší práce ve „vaší“ veřejné knihov­ně od českého prostředí? Jak vypadá váš typický pracovní den nadruhé straně světa?

Odpověď: Nelson je malé, přímořské městečko, „fotogenicky“ položené do zeleného údolí až na úplný konec několik desítek kilometrů dlouhé zátoky Tasman Bay. Rozloze městečka odpovídá i velikost zdejší populace 45 000 obyvatel. Městská knihovna, která má kromě té centrální ještě další dvě pobočky, se však může pyšnit velkým počtem stálých čtenářů – podle statistik z posledního sčítání místní populace má přibližně 81 % obyvatel členskou knihovnickou kartu. To je na novozélandské poměry opravdu vysoké číslo.

Práce a styl zdejších knihovníků se s velkou pravděpodobností od těch evropských příliš neliší, takže v mé odpovědi nehledejte něco, co by vám na tváři vykreslilo větší údiv. Zdejší knihovní fond fyzických publikací se i přesto, že (i zde na Novém Zélandu) nastává poměrně velký boom v oblasti čteček e-knih, nezmenšuje. Do akviziční části knihovny putuje stále velké množství krabic s novými knižními tituly ke zpracování, jak tomu bylo i v době před třemi lety, kdy jsem do knihovny nastupoval. V posledních měsících se snažíme nalákat čtenáře na nové e-knihy, které byly zakoupeny prostřednictvím systému OverDrive, ale osobně se domnívám, že je to běh na dlouhou trať, a to z cela pragmatického důvodu. Velká část čtenářů naší knihovny je staršího věku a patří ke generaci, která sice nové technologie obdivuje, ale má ráda knížky v tradiční podobě, tedy tištěné a hmatatelné. Pokud cena klasických knih dramaticky nestoupne a e-knihy nezlevní, nelze se domnívat, že knihy z regálů zdejší knihovny v dohledné době vymizí.

A teď k typickému pracovnímu týdnu. Pobočky jsou otevřeny od desáté hodiny ranní do šesté večerní, ta centrální se zavírá pouze ve státní svátky. Pracuje zde cca 40 zaměstnanců, z toho polovina na zkrácený úvazek. Poměr „mužské pracovní síly“ činí asi deset procent. Můj pracovní den začíná v 8.30 a s půlhodinovou pauzou na oběd trvá do 17.00 hodin, s tím, že mohu pracovat v pružné pracovní době. Já osobně mám poměrně dlouhý seznam pracovních činností, jejichž výčtem vás nehodlám zatěžovat, ale v podstatě jsem odpovědný za on-line prezentace knihovny, administraci a design webových stránek, administraci veřejných počítačů a IT podporu uživatelů a zaměstnanců. Na konci měsíce zpracovávám nejrůznější statistické výstupy z oblastí, které chce management knihovny pravidelně sledovat. Webová tvorba zabere podstatnou část mého standardního pracovního dne.

V těchto dnech pracuji na webových stránkách, které dokáží určitým způsobem analyzovat uživatele ohledně jeho nároků na čtečky e-knih a nasměrovat ho na konkrétní model, který je na zdejším trhu k dispozici. Na výdejní přepážku k práci s uživateli knihovny a knihovním systémem mířím podle rozpisů služeb jedenkrát týdně na hodinu a půl, což mi vyhovuje. Mezi mé další současné projekty patří práce na marketingovém zviditelnění mobilní verze katalogu, zlepšování uživatelského rozhraní klasického on-line katalogu a vytváření snadnějšího přístupu uživatelů k databázím knihovny.