Hlavní obsah stránky

ZE SVĚTA

Zdroje jsou dostupné v Knihovně knihovnické literatury Národní knihovny ČRTaké veřejné knihovny v Norsku se aktuálně zabývají vlivem e-knih na knihovnickou činnost. Problematika e-knih se stává jednou z nejdůležitějších otázek, které se týkají budoucnosti knihoven. Vše nasvědčuje tomu, že e-knihy budou důležitou formou zpřístupňování literatury. Nevíme, kolik čtenářů bude preferovat e-knihy, ale všechna čísla nasvědčují tomu, že čas e-knih teprve přichází! Hudba i film sice vstoupily do knihoven, ale nikdy nebyly důležitější než knihy, ty jsou jádrem knihovnických služeb; a e-kniha je kniha v nové podobě. Musíme našim uživatelům poskytnout služby, o které mají zájem a musíme zjistit, jak e-knihy nabízet. Norský autorský zákon dává právo veřejným knihovnám půjčovat knihy, ale nezná pojem e-knihy. I když e-knihy jsou spíše knihy než počítačový program, knihovny musí iniciovat změnu zákona, pokud je chtějí půjčovat. V Norsku se léta nákupem nových knihovních fondů do knihoven zabývá státní instituce financovaná z Norského fondu kultury – Arts Council Norway’s. Ta zajišťuje aktualizaci fondů bez ohledu na výkyvy ve financování knihovny. Pro rok 2012 bude řešen centrální nákup i u e-knih. Knihovny spolupracují s nejvyššími státními orgány, které přesvědčily, že je důležité e-knihy v knihovnách podpořit. Rozpočty knihoven jsou velmi nízké i v Norsku, ale stát chce zajistit distribuci kvalitní norské literatury, je to důležitý krok v oblasti jazykové politiky. E-knihy si v norských knihovnách ještě musejí najít své místo. Zatím je veden konstruktivní dialog mezi vydavateli a knihovnami a distributoři budou jistě brzo připraveni s vhodnými systémy.

(Scandinavian Public Library Quarterly – Vol. 44, No. 4/ 2011, s. 20)

Loňská výstava Carl Maria von Weber ve Státní knihovně v Berlíně byla oslavou výročí slavného německého skladatele. Podílela se na ní Společnost Carla Maria von Webera, která provádí komplet­ní vědecký výzkum jeho díla a snaží se ho zpřístupnit široké veřejnosti a především mladým hu­debníkům. Tato společnost sídlí v hudebním oddělení Státní knihovny v Berlíně od roku 1991. Ačkoliv opera C. M. Webera Čarostřelec nebo jeho tvorba pro klarinet jsou veřejnosti známé, mnoho skladeb (např. klavírní sonáty) nejsou hudebníkům ani k dispozici. Společnost Carla Maria von Webera realizuje mistrovské kurzy pro umělce, podporuje Univerzitu dirigování a provedla jednoaktovou Weberovou operu Abu Hassan. Koncem roku 2011 měla Společnost C. M. Webera 145 individuálních členů z 11 zemí a 19 institucí. Společnost oslavila 20. výročí svého založení a již od počátku organizovala řadu setkání zájemců o dílo tohoto skladatele a začala vydávat i časopis. Společnost také připravuje nepravidelně konferen­ce (Výmar, Drážďany, Mnichov), kde prezentuje výsledky svého bádání. Nedílnou součástí činnosti je pořádání výstav v kulturních organizacích, velká výstava k 175. výročí úmrtí skladatele byla v roce 2001 ve Státní knihovně v Berlíně. V rámci této akce byly provedeny jeho tři velké opery – FreischützEuryanthe a Oberon. V dubnu 2011 se podařilo Státní knihovně v Berlíně získat do svých sbírek skladatelův rukopis písní. Společnost Carla Maria von Webera je potěšena velkým zájmem, kterého se v poslední době Weberovi dostává, a to nejen v Německu. Umělcovy dopisy a deníky byly zveřejněny on-line na webu www.weber-gesamtausgabe.de.

(Bibliotheks Magazin – No. 3/2011, s. 31–32)

Národní knihovna ve Vídni připravila pro své návš­těvníky atraktivní výstavu s názvem Z ptáků, ryb a plazů. Tato výstava mapuje dlouhodobý projekt zpřístupnění historických ilustrací zvířat ze vzácných tisků, které byly restaurovány, a na 240 ukázek je prezentováno na této výstavě. Jsou tu krás­né ukázky ze sbírek císaře Rudolfa II. (1552–1612) nebo Ferdinanda II. (1529–1595). Zvláště zajímavá je obrázková kniha Ferdinanda II., který obdivoval fau­nu Tyrolska a v jehož sbírce se dochovalo na 200 akvarelů. Jeho naturalistické obrázky zvířat ukazují v detailu mořské živočichy z Jadranu. Fascinující zvířata na neutrálním pozadí jsou prezentována v bohatě zdobených rámech často v životní velikosti. Jsou zde vyobrazeny i průřezy či skelety živočichů a jsou odlišeny podle pohlaví nebo jiných znaků. Většina ilustrací na této výstavě má vysokou uměleckou hodnotu. Ze sbírky Rudolfa II. je představeno 181 olejomaleb, které vznikly na jeho císařském dvoře v Praze.

(Newsletter Österreichische Nationalbibliothek – Nr. 4, November/ 2011, s. 1–3).

Připravil ROMAN GIEBISCH