Hlavní obsah stránky

Od redakčního stolu

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

máte možná ještě v paměti cyklus příspěvků věnovaný regionálním funkcím knihoven, kte­rý jsme ukončili letos v únoru. Vzniklé mozai­ce poskládané jednotlivými kraji dává teď jas­né kontury materiál zařazaný do tohoto čísla – Rekapitulace regionálních funkcí knihoven 2009–2011, jehož vyznění není moc optimistické. S trochou nadsázky by se dalo říct, že je lepší vědět o závažnosti pacientovi nemoci, než být překvapen jeho náhlým skonem. Můžeme doufat, že regionálním funkcím tak fatální konec nehrozí, i když jistá pochybnost je v současné době namístě.

Ale dost chmur, skladba květnového čísla je celkem pestrá a snad i zajímavá. Pro ty z vás, kteří jste sledovali předcházející příspěvky o knižní produkci vydané v loňském roce v Čes­ké republice, přinášíme závěrečnou část. Je zaměřena na skladbu vydaných titulů, překlady z cizích jazyků (i těch vyšel rekordní počet), a cenovou politiku – především na předpokládané dopady zvýšení DPH na knihy. To poslední jmenované se odrazí až ve výsledcích za rok 2012, ale jaké budou, to si troufne po předchozích zkušenostech málokdo od­had­nout.

Hodnocením kvality webových stránek knihoven se ve Čtenáři věnujeme od chvíle, kdy se fenomén internet u nás objevil, stal se samozřejmostí a umožnil nový způsob informování veřejnosti o tom, co knihovny umějí a mohou nabídnout. K tomuto tématu se vztahuje i příspěvek, jehož autoři se zamýšlejí nad „tíživou problematikou webových stránek knihoven v ČR“, shrnují její příčiny a pokoušejí se najít řešení této situace. Představují zároveň projekt Webovky.knihovna.cz, který umožňuje vytvořit profesionální a přístupnou webovou prezentaci. Pokud právě něco podobného hledáte, článek může být pro vás prvním vodítkem.

Jako inspirace poslouží další příspěvek související s webovou problematikou: představuje projekt – databázi obálek knih, jimiž by si knihovny mohly „vylepšit své katalogy tak, aby byly lákavé“. Není pochyb o tom, že takový katalog čtenáři ocení svými častými návš­tě­vami.

Příjemné čtení a hezké květnové dny vám přeje

OLGA VAŠKOVÁ