Hlavní obsah stránky

Šest tisíc kilometrů za knihovnami v Kanadě a USA

TEXT A FOTO FILIP ŠÍR filipsir@gmail.com

Jsou tomu již téměř dva roky (červen 2010), kdy jsem se vydal na dobrodružnou cestu za oceán. Mým cílem byla západní část Kanady – město šampionů Edmonton v provincii Alberta. Proč právě Edmonton? Kanada byla vždy mým snem a v tomto městě máme část rodiny z matčiny strany.

Moje cesta začala tedy v Edmontonu a přes Skalisté hory (Rocky Mountains) pokračovala kolem nejvyšší hory Mt. Robson (4663 m) do nejteplejšího místa v Kanadě údolí Okanagan a dá­le kolem amerických hranic, až jsem se třetí den dostal do největšího města Britské Kolumbie (British Columbia) Vancouveru. Vancouver je přístavní město, největší metropolitní centrum v západní Kanadě a třetí největší v celé zemi.

Zde jsem strávil dva dny, přičemž ten druhý jsem věnoval návštěvě administrativního centra městské knihovny Vancouver Public Library (http://www.vpl.ca), které je její centrální pobočkou. Vancouver Public Library je třetím největším systémem veřejných knihoven v Kanadě s více než 2,5 miliony položek ve sbírkách, s 22 pobočkami, přibližně 375 000 držiteli karet a s téměř devíti miliony výpůjček ročně.

První překvapení na mě čekalo již v Edmontonu, když jsem si zjišťoval, kde přesně knihov-na sídlí. Nachází se přímo uprostřed centra Vancouveru, ve čtvrti zvané Downtown Vancouver. Je obklopena výškovými budovami, ale na její kráse to nic neubírá. Stavba připomínající koloseum již z dálky působí jako chlouba města. Při vstupu do budovy na mě čekalo další překvapení. Přicházím do auly a vidím malé kavárničky, novinový stánek, potraviny a bageterii. Zajímavé provedení, můžete si půjčit knížku a jít posedět v klidu do kavárny či si přečíst noviny. Ale zpět ke knihovně. Z devíti pater jich využívá jen sedm, ale i tak je to velký a rozlehlý komplex. Všude je dostatek prostoru. Můžete se v klidu posadit, připojit se k internetu a být zde jak dlouho chcete. Já jsem se setkal s mojí průvodkyní Kate v oddělení speciálních kolekcí. V sedmém patře se nacházejí skvosty Vancouveru a jeho okolí. Fotografie z počátku 19. století, které si můžete v knihovně nechat vytisknout, knihy, obrazy, mapy, diapozitivy. Zajímavostí je, že nesmíte používat ke svým poznámkám žádné propisky či pera, půjčí vám jen obyčejnou tužku. Postupujeme po odděleních dolů. Každé patro je zaměřeno na jiný žánr, je zde možné využít velké množství počítačů a studijních míst. Velkou zajímavostí je oddělení matriky. Na mikrofilmech jsou záznamy o všech narozeních a úmrtích po roce 1650 v oblasti Britské Kolumbie. Také zde mají knihy přistěhovalců z celé oblasti. Vše je pro čtenáře přístupné zcela zdarma! Nesmím opomenout zmínit, že čtenář při zápisu neplatí žádný registrační poplatek. Když jsem se ptal, zda je mož­né se stát čtenářem (potřeboval jsem přístup na internet), bylo mi řečeno, že čtenářem může být jen obyvatel oblasti Greater Vancouver (městské části kolem Vancouveru). Pokud chci využít jen internet, není problém si na základě pasu nebo řidičského průkazu zařídit roční přístup na internet ve všech pobočkách zdarma. To vám velice usnadní situaci, jelikož v celém Vancouveru, ale i dalších městech je wi-fi internet zpoplatněn.

Pokračujeme dál... Samoobslužné výpůjční stojany či box na vracení knížek jsou zde samozřejmostí. Co mě ale zarazilo, byla možnost využití poradny pro nezaměstnané. Bylo mi vysvětleno, že člověk, který ztratí práci, přijde do tohoto oddělení a zde mu doporučí rekvalifikační kurzy, pomůžou mu sepsat životopis a nalézt odpovídající práci… opět zce­la zdarma.

Z Vancouveru pokračuji k Horseshoe Bay, kde se naloďuji na trajekt, který mě převeze na Vancouver Island. Na ostrově strávím dva dny cestováním. Vydávám se do Victorie, hlavního města Britské Kolumbie, totemového města Duncan a za velrybami do Tofina. Následuje cesta zpátky do přístavu Nanaimo a nočním trajektem do Vancouveru.

Sedmý den mé cesty jsem se po nočním přejezdu hranic do USA zastavil nejdříve v Everet­tu, kde jsem navštívil největší továrnu na výrobu letadel Boeing – Boeing Factory. Poté jsem již pokračoval na další schůzku v městské knihovně v Seattlu.

Seattle Public Library (http://www.spl.org) zahrnuje systém veřejných knihoven, který se nachází v městě Seattle ve státěWashington, USA. K dispozici je 26 poboček, většina z nich je pojmenována podle čtvrti, ve které se nacházejí. Knihovna nabízí kolekci téměř dvou milionů položek pro všechny věkové kategorie. Nejnovější pobočkou je centrální Seattle Central Library, která byla postavena v roce 2006 za podpory nadace Billa Gatese. Nádherná prosklená budova, která se opět nachází v centru města, při prvním pohledu vypadá jako národní galerie. Nikdy bych si nemyslel, že i knihovna může mít tak krásnou budovu. Při příchodu do budovy si připadáte jako při vstupu na policejní stanici, policista u vchodu a bezpečnostní rá­my. V knihovně jsem se sešel se svým průvodcem Leszkem, Polákem, který již pár let žije v tomto městě. Nejdříve procházíme celou budovu od shora dolů. Ukazuje mi vše, co se dá v knihovně dělat. Prostorově je to takové bludiště. Z jednoho patra lze jít jen o dvě patra výš a z jiného zase o dvě patra níž.

Mezi největší skvosty knihovny patří podlaha ze dřeva, která se nachází ve vstupní hale knihov-ny. LEW (Literacy, English as a Second Language, World Language Collection) wood floor. Když mně Leszek vyprávěl, jak se vlastně získával grant na stavbu nové budovy, zmínil právě tuto podlahu. Vysvětlil mi, že díky tomu­to uměleckému dílu (v hodnotě 500 000 amerických dolarů) knihovna obdržela finance. Po­dlaha je zajímavá tím, že jsou na ní zrcadlově laserem vyryté věty v sedmi různých jazycích důležitých pro Seattle. Prostřednictvím těchto vět se s pomocí přiloženého návodu dostanete k dané knížce v regálu.

Srovnávat tyto dvě knihovny nelze… Rozhodně ale každému čtenáři tohoto časopisu doporučuji: nebojte se při cestování oslovit a navštívit knihovny na místech, kam zavítáte. Bu­dete mile překvapeni, jak ochotně se vás v knihovně ujmou a ukážou vám vše, co vás bude zajímat. Já takovou zkušenost mám.