Hlavní obsah stránky

BIBLIOWEB 2012

Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR zorganizoval pod záštitou Asociace krajů České republiky již třináctý ročník BIBLIOWEBu, soutěže o nejlepší webovou prezentaci knihovny. Ve dnech 18. 2. až 11. 3. 2012 zhodnotila odborná porota ve složení Ing. Aleš Brožek ze Severočeské vědecké knihovny v Ústí nad Labem (předseda poroty), Mgr. Andrea Fojtů z Ústavu výpočetní techniky Univerzity Karlovy v Praze, Stanislava Kavanová z Městské knihovny v Jevíčku a PhDr. Petr Škyřík z Kabinetu informačních studií a knihovnictví Masarykovy univerzity v Brně webové stránky 49 veřejných knihoven, které se přihlásily do letošního ročníku.

Testování přístupnosti stránek pro handicapované uživatele tradičně zajistil Mgr. Radek Pavlíček z TyfloCentra Brno, o. p. s., se svými spolupracovníky.

Hodnocení proběhlo dvoukolově, sítem prvního kola, v němž se testovalo splnění základních znaků čtyř ze sedmi kritérií, prošly webové stránky 25 knihoven. Ve druhém kole bylo hodnoceno žádným až deseti body šest kritérií: kvalita obsahu stránek, design stránek, možnosti komunikace stránek s uživatelem (formuláře pro psaní do knihovny, na objednávání novinek, on-line předregistrace, rezervace a prodlužování dokumentů), použití technologií Web 2.0 (OPAC 2.0, RSS, blog, facebook, wiki, sdílení obrazových dat apod.) na stránkách, kvalita  písemné koncepce webu a přístupnost stránek pro handicapované uživatele.

Za aktuálnost (sedmé kritérium) bylo možné získat bodování od nuly do šesti, takže maximum bodů od jednoho hodnotitele bylo 66. Celkem tedy mohla knihovna docílit ve druhém kole až 264 bodů.

Do soutěže se zapojila řada knihoven z malých měst a obcí, proto byla opět vytvořena kategorie pro obce, v nichž žije maximálně 3000 obyvatel. Kvalita jejich stránek však stále pokulhává za úrovní stránek větších knihoven. Svědčí o tom skutečnost, že do druhého kola se dostalo jen pět webů malých knihoven ze šestnácti.

  • V kategorii odborných knihoven a knihoven v obcích nad 20 000 obyvatel zvítězila Městská knihovna Litvínov, na druhém místě se umístila Krajská knihovna Vysočiny v Havlíčkově Brodě a na třetím Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě.
  • V kategorii knihoven v obcích od 3000 do 20 000 obyvatel byla nejúspěšnější Městská knihovna Česká Třebová před Městskou knihovnou v Dačicích Místní knihovnou Radotín.
  • V kategorii knihoven v obcích do 3000 obyvatel si vítězství odnesla Městská knihovna Jevíčkodruhá byla Městská knihovna a infocentrum Dolní Bousov a třetí Obecní knihovna v Chrustenicích.

Celkové pořadí ovlivnilo kritérium, jímž se zjišťovalo, zda jsou stránky přístupné pro handicapované uživatele podle českých Pravidel přístupnosti a WCAG 2.0. TyfloCentrum Brno, o. p. s., vyhodnotilo (stejně jako loni) jako nejlepší webové stránky Městské knihovny LitvínovTy jako jediné získaly devět bodů a byly oceněny zvláštní cenou nejlepší bezbariérový web knihovny.

Letos poosmé hodnotila stránky soutěžících knihoven i laická veřejnost, která měla možnost hlasovat prostřednictvím speciálních webových stránek. Vítězem se stala Místní knihovna Veselice, která získala téměř 1000 hlasů. Porazila tak Městskou knihovnu Znojmo, která nasbírala o 231 hlasů méně.

Slavnostní předání cen BIBLIOWEB 2012 se uskutečnilo 2. 4. 2012 na konferenci ISSS 2012. Asociace krajů ČR věnovala vítězům ceny v hodnotě 40 000 Kč. Cenu veřejnosti věnovala firma Suweco v podobě poukazu v hodnotě 3000 Kč na nákup předplatného časopisů podle vlastního výběru.

Podrobné výsledky soutěže jsou k dispozici na http://www.skipcr.cz/akce-a-projekty/akce-skip/biblioweb-2012/.

Tisková zpráva SKIP ČR