Hlavní obsah stránky

UDÁLOSTI: Proč děti špatně mluví?

MARCELA GÜTTNEROVÁ guttnerova@knihovna-litvinov.cz

Městská knihovna Litvínov se také připojila k pilotnímu projektu S knížkou do života. Startovací aktivitou projektu se stala přednáška neuroložky a senátorky paní Aleny Dernerové o tom, proč děti v současné době špatně mluví. Paní doktorka možnost vystoupení v knihovně velmi uvítala a snažila se motivovat rodiče ke společnému čtení a povídání s dětmi. O přednášku byl velký zájem, přišlo sedmdesát posluchačů – rodičů, prarodičů i učitelů mateřských škol.

„Ve své neurologické praxi často vidím, jaký vliv mají mobilní telefony či tablety, které rodiče předčasně dávají malým dětem, aby se zabavily, protože na ně nemají čas,“ uvedla paní doktorka. Děti často v době, kdy už by mohly říkat první slůvka, vydávají pouze zvuky pohádkových postaviček, které slyší z tabletu. Rodiče si s nimi nepovídají a děti se pak špatně řeč naučí a dělají velké chyby, které musí napravovat až logopedi. Těch je ovšem v mosteckém regionu žalostně málo a čeká se v dlouhých pořadnících, než se dítě k logopedovi dostane. Rozvinula se debata rodičů, kteří již v pořadníku na logopeda jsou. Jedna maminka si stěžovala, že už je tři čtvrtě roku v pořadí, aby se vůbec dostala do konkrétního pořadníku logopedické péče. Mnohdy je čekání tak dlouhé, že se dítě dostane k odborníkovi až kolem pátého roku věku, kdy už může být na nápravu řeči skoro pozdě.

Paní Dernerová apelovala na rodiče. Většinou by stačilo málo – každý den číst dítěti knížku a povídat si s ním o příběhu, aby bylo jasné, že dítě textu rozumí. A také komentovat všechno, co rodič právě dělá, a dítě do debaty aktivně zapojovat. Video s rozhovorem s Alenou Dernerovou naleznete na https://www.facebook.com/ knihovna.litvinov/videos/10155909461822012/.

Pomocnou ruku chce podat i litvínovská knihovna. Jejím záměrem je dovést rodiče či prarodiče s dětmi do knihovny. Rodiny, které své dítě do projektu přihlásí, získají sadu dárků, které projektu zajistil SKIP. Dále bude knihovna v rámci projektu nabízet doplňkové aktivity, které budou pro přihlášené děti zdarma. Již nyní mohou využít novou balanční dráhu v dětském oddělení, kde si mohou procvičit rovnováhu. U dráhy a v dětském koutku je připravena také celá řada leporel a knih pro malé děti, které si mohou s rodiči prohlížet, takže se podpoří jak duševní, tak tělesný rozvoj dětí.

Knihovníci vyrazili i do mateřských škol, kde navštěvují třídní schůzky rodičů, o projektu S knížkou do života je informují, zvou je s dětmi do knihovny a nabízejí jim zajímavé služby. Na květen jsme připravili předávání dárkových balíčků, děti s rodiči budou pozváni také na oslavy dětského dne a na podzim máme v plánu tvořivé dílničky a loutkové divadlo. Na akce budou zvát knihovníci zapojené rodiny mailem či textovou zprávou. Srdečně je zván každý rodič, který má dítě do šesti let.