Hlavní obsah stránky

UDÁLOSTI: Zámek plný knih

RENÁTA TETŘEVOVÁ tetrevova@vcm.cz

Knižní veletrh nejen odborné literatury ve Východočeském muzeu v Pardubicích

Listopad se do povědomí knihovníků a knihomolů zapsal jako měsíc konání malého knižního veletrhu v reprezentativních prostorách pardubického zámku. Ojedinělý projekt započal již před více než osmi lety s cílem propagovat publikační činnost kulturních institucí, jako jsou muzea, galerie, památkové a archeologické ústavy. Postupně si cestu na tento komorní veletrh našla i malá nakladatelství, která se specializují na regionální, případně populárně naučnou literaturu.

Návštěvníci tak mají jedinečnou příležitost prohlédnout si a koupit tituly, které na pultech kamenných knihkupectví obvykle nenajdou. Většinou jde o specializované knihy s nízkými náklady, především s uměleckou, historickou, archeologickou a vlastivědnou tematikou. Není proto divu, že většinu kupujících tvoří studenti, pro které bývají tradičně připraveny zvláštní slevy, pedagogové, akviziční knihovníci a kolegové z vědeckých a kulturních institucí. Ostatně většina vystavovatelů prodává své publikace za snížené ceny, což je pro návštěvníky – vzhledem i k blížícím se Vánocům – velmi zajímavé.

Veletrh se také stal místem setkávání odborných pracovníků z celé republiky, kteří si zde vyměňují zkušenosti a navazují nové kontakty. Zámek je v tomto termínu rovněž místem výjezdního zasedání komise knihovníků Asociace muzeí a galerií ČR a pracovních schůzek východočeských archeologů.

Součástí akce bývá bohatý doprovodný program spojený s prezentací nových titulů, setkávání se zajímavými osobnostmi a významnými českými spisovateli. Během dosud sedmileté existence jsme přivítali takové celebrity jako Vlastimila Vondrušku, Michala Viewegha nebo Kateřinu Tučkovou. Mimořádný ohlas veřejnosti jsme zaznamenali v roce 2014, kdy nás přijel podpořit i slavný žokej Josef Váňa.

Loni jsme se rozhodli každý ročník zatraktivnit konkrétním tématem a výsledky návštěvnosti nám potvrdily, že se jedná o další cestu, jak do rytířských sálů plných knih přilákat další milovníky knih a kultury. Sedmý ročník, jehož se v loňském roce zúčastnilo 22 vystavovatelů, měl podtitul Tam a zase zpátky a nesl se v duchu cestovatelství a etnologie. Doprovodný program nabídl výstavu unikátní čerkeské zbroje z 18. století, která, ač zřídka prezentovaná, je ve sbírkách Východočeského muzea už přes sto let. Výstavu doplnily vzácné historické fotografie Kavkazu z poslední třetiny 19. století, rovněž z fondu muzea. V rámci autogramiády a představení cestopisu Jaroslava Dršaty Na kole do Jeruzaléma a ještě kousek dál se konala v areálu zámku výstava autorových fotografií. Nechybělo vyhlášení výsledků literárně-historické soutěže pro děti s „hobitím“ tématem a celý ročník završila beseda s Pavlínou Brzákovou, publicistkou a etnografkou se specializací na původní sibiřská etnika a šamanismus.

Letošní veletrh se uskuteční opět v rytířských sálech pardubického zámku 9. listopadu 2018 od 10:00 do 17:00 hodin; tentokrát má téma Ke hvězdám! Program od jara postupně upřesňujeme, proto sledujte naše webové stránky www.vcm.cz, ale už teď můžu prozradit, že zvláštním hostem bude kosmonaut Oldřich Pelčák, který se na vesmírnou misi připravoval společně s Vladimírem Remkem. Případné dotazy vám jako hlavní organizátorka akce ráda zodpovím na svém níže uvedeném e-mailu. Těšíme se opět na vaši účast a návštěvu.