Hlavní obsah stránky

ZE SVĚTA

Zdroje jsou dostupné v Knihovně knihovnické literatury Národní knihovny ČR

Vlivu akademických sociálních sítí na práci pedagogů a studentů se věnoval průzkum, který v roce 2017 provedli studenti Fakulty sociálních věd ve spolupráci s knihovníky na univerzitě v pákistánském Karáčí. Karáčí je největší pákistánské město, patří k nejlidnatějším na světě a působí zde desítky univerzit. Poslední desetiletí zaznamenalo raketový nárůst akademických sociálních sítí. Pedagogičtí pracovníci na nich propagují svůj výzkum a komunikují s dalšími odborníky. Průzkum mimo jiné ukázal, že získávání citací bylo hlavním důvodem, proč na těchto sítích vysokoškolští pedagogové své publikace zveřejňují. Vědecký životní cyklus dnes počítá s médii, jako jsou blogy, podcasty a sítě. Nástup akademických sociálních sítí vyvolal zájem o  jejich využití i využití jejich potenciálu pro měření vlivu vědeckého výzkumu. Průzkum identifikoval také možné důsledky a doporučení pro současné knihovnické služby. V rámci univerzit bude důležitá spolupráce akademických pracovníků, studentů a knihoven. Velmi důležitá je informační podpora především u mladých pedagogů a nově nastupujících studentů. 

(IFLA Journal – Volume 44, Number 1, March 2018, s. 23–34)

Hudební kabinet Univerzitní knihovny v Bratislavě koncem roku 2017 otevřel bránu do Zahrady Franze Liszta s malebným nádvořím a zahájil tak 7. konferenci hudebních knihovníků na Slovensku. Sdružení historických měst a obcí Slovenské republiky již několik let organizuje Dny evropského kulturního dědictví. V září roku 2017 tuto akci obohatila i Univerzitní knihovna v Bratislavě, která zpřístupnila veřejnosti Lisztovu zahradu a Lisztův pavilon, kde 35 let sídlil Hudební kabinet. Připravené přednášky doplnily fotografie zahrady a pavilonu ze 70. let 20. století. Knihovna zároveň prezentovala vztah Franze Liszta k Bratislavě, atmosféru dotvořily nahrávky Lisztových skladeb. Konferenci hudebních knihovníků, archivářů a muzejníků organizovala Univerzitní knihovna v Bratislavě a Slovenská národní sekce mezinárodní asociace hudebních knihoven (SNS IAML). V rámci konference zazněla zpráva o činnosti a hospodaření, informace o výroční konferenci IAML v Rize a o změně vedení a sídla centrály SNS IAML. V konferenční části se účastníci seznámili s muzikologickými příspěvky o lidové a umělecké hudbě a  o hudebních pozůstalostech skladatelů uložených v slovenských knihovnách. Knihovnická část konference se zabývala prací s hudebními fondy a sbírkami na Slovensku a v Čechách. Největší diskusi vyvolalo téma digitalizace zvukových dokumentů a jejich zpřístupnění na internetu. Hlavním problémem není paradoxně autorský zákon nebo technická stránka, ale dosud chybějící centrální řízení digitalizace pro všechny hudební knihovny na Slovensku, které by poskytlo jednotnou metodiku.

(Knižnica – ročník 18, číslo 3, 2017, s. 52–53)

Městská knihovna v Kolíně nad Rýnem začala experimentovat s novými vzdělávacími příležitostmi pro dospělé a využívá e-learning na svých webových stránkách. Knihovna spolupracuje s dalšími neziskovými organizacemi a vzdělávacími subjekty na své vizi otevřeného digitálního vzdělávání. Nezisková organizace P2PU poskytuje nízkoprahový přístup k digitálnímu vzdělávání méně gramotným vrstvám společnosti. Projekt se zaměřuje primárně na uživatele sociálně vyloučené. Městská knihovna testuje novou metodu učení, která slibuje rovnováhu mezi učením nezávislým a sdíleným. Zájemci pracují ve volném online kurzu po dobu šesti týdnů na zadaném tématu, jednou týdně se po dobu 90 minut setkají všichni společně v městské knihovně k diskusi. Setkání zájemců o vzdělávání moderuje dobrovolník, který nemusí být nutně odborníkem na dané téma, ale působí ve skupině jako organizátor a prostředník. Výhodou je skloubení samostatného studia online a setkávání s dalšími studenty. Tento model nyní úspěšně působí v mnoha amerických knihovnách, zapojují se do něho také ve Francii. Ve Spojených státech jsou kurzy určeny primárně pro lidi se sociálním vyloučením, ale v Německu je chápou knihovny spíše jako doplňkovou záležitost, která musí být spojena s dalšími vzdělávacími aktivitami ve spolupráci se školami. První ohlasy na online kurzy v Kolíně nad Rýnem jsou velmi pozitivní. Knihovna již připravuje další témata – IT, umění a tvořivost, filozofie nebo finanční programy.    

(BuB Forum Bibliothek und Information – Jahrgang 70, Nr. 1, 2018, s. 14–15)

Připravil ROMAN GIEBISCH