Hlavní obsah stránky

Od redakčního stolu

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

patřím ke generaci, která byla odchována rozhlasem. Nejdřív jsem poslouchala nedělní odpolední pohádky, pak dramatizace dobrodružných knih, posléze přišla na řadu zdrama­tizovaná díla světového písemnictví a noč­ní čtení knih na pokračování… Dodnes si intenzivně vybavuji neopakovatelnou atmosféru, kdy pokoj osvětlovalo jen zelené „oko“ radiopřijímače a prostor kolem zaplnily hlasy postav.

Nechci, aby toto přemítání vyznělo jako nostalgická vzpomínka za dávným a ztraceným, protože nic ztraceno není. Jenom nové technologie umožnily poslouchat mluvené slovo, zvukovou knihu či knihu do ucha i tam, kde právě jsme a na „přístrojích“, které si k tomu zvolíme. A právě hlubší poznání problematiky audioknih, jejich přínos a interaktiv­ní budoucnost nejen jako zábavního prostřed­ku, ale i vzdělávací pomůcky jsou tématem tohoto Čtenáře, které se k vám dostane uprostřed léta. Tedy v čase, kdy během volných dnů můžeme výhody knih do ucha nejlépe ocenit.

Už v minulém čísle jsme se zmínili o ná­vštěvě v Lidické galerii na vernisáži 40. roční­ku Mezinárodní dětské výtvarné výstavy, která nás okouzlila. Bylo jen přirozené, že jsme se chtěli o tomto unikátním projektu dozvědět co nejvíce a přiblížit ho i vám. Snad se nám to rozhovorem s kurátorkou výstavy alespoň zčás­ti podařilo.

Letní dvojčísla nám každý rok umožňují publikovat víc rozsáhlejších materiálů, které by v takovém množství ve standardním vydání neměly šanci. V tomto aktuálním tedy najdete přehled o uplatnění absolventů oboru Informační studia a knihovnictví na FF Masarykovy univerzitě v Brně, článek o knihovnách významných osobností, výběr z překladů rumunské literatury do češtiny od roku 1989 do současnosti a krátký exkurz na Svět knihy 2012 nebo výsledky výzkumu četby na Slovensku. A k tomu celou řadu kratších příspěvků přibližujících život v našich a dokonce i zkušenosti ze švýcarských knihoven.

Doufám, že vás něco z nabízeného obsahu zaujme a inspiruje. Nad stránkami Čtenáře se sejdeme až 14. září, do té doby vám přeji příjemné léto, a pokud budete v knihovnách připravovat programy pro své čtenáře, ať jste úspěšní!

OLGA VAŠKOVÁ