Hlavní obsah stránky

JAK NA TO: Dary v knihovně

LENKA HANZLÍKOVÁ lenka.hanzlikova@mlp.cz

Knižní dary se ve všech knihovnách vyskytují poměrně často. Rozhodnutí čtenáře, že knihy odveze do knihovny, nastává většinou v případě, že podědí domácí knihovnu po rodičích, rozhodne se vymalovat nebo přestěhovat. Méně často se pak v darech objevují tituly nové – špatná koupě, nevyžádaný dárek, knihy se domů už opravdu nevejdou…

Městská knihovna v Praze soustřeďuje více než dvoumilionový fond a má 42 poboček po celém městě. Jejich přístup k přijímání darů byl velmi různorodý a informování uživatelů tak poměrně komplikované. Proto bylo rozhodnuto, že se agenda knižních darů sjednotí a zastřeší projektem Dejme knihám další šanci.

Kdy a kam?

Projekt byl zahájen koncem ledna, kdy byly všech­ny pobočky vybaveny boxy (krabice Samla), kte­ré jsou určené právě na čtenářské knižní dary. Box je umístěn přímo v půjčovně a označený názvem projektu. Knihovník z něj knihy vybírá podle potřeby a dále s nimi pracuje – třídí je na ty, které knihovna do fondu připíše a které se využijí v dalších aktivitách. Všechny pak dále odesílá do Odboru knihovních fondů k dalšímu zpracování.

Co?

Kromě budování image knihovny jako místa, kde to s knihami umějí, sleduje projekt Dejme knihám další šanci samozřejmě i další cíl, v dnešní době úspor více než důležitý. Získat do fondu knihov­ny zajímavé/čtivé/upotřebitelné knihy, které obohatí nebo obmění nabídku titulů zejména nej­menších poboček. Proto je také při komunikaci s veřejností obsažena i informace o tom, jaké knihy knihovně udělají největší radost. Jsou to tituly nové (ne starší než pět let), čtivé žánry (detektivky, čtení hlavně pro ženy, fantastika, horor) nebo takové, které patří ke stále půjčované klasice a jsou tedy v knihovně viditelně „očtené“.

Projekt přinesl knihovně od ledna do dubna 650 titulů připsaných do fondu a tisíce vytříděných. Což jsme tak trochu očekávali. První informace o projektu totiž vyvolala čtenářskou reakci – vytřídím si domácí knihovnu a zbavím se toho, co už nečtu a nikdy číst nebudu. Proto je na informování o potřebných knihách dán velký důraz v stále probíhající navazující komunikaci.

Přes 600 připsaných titulů pak zabírá celou šíři knižní produkce – nejvíce se objevují detektivky (včetně Stiega Larssona), následuje sou­čas­ná česká próza (Nesvadbová, Viewegh, Obermannová), dětské knihy (Brezina, McCombie, Row­­lingová), světová próza (řada Světové knihov­ny z Odeonu), ale najdou se i perličky z „naučky“ – design, architektura, historie.

Komunikace

Projekt Dejme knihám další šanci je plánován jako dlouhodobý s dalším vývojem. Dostane vlast­­ní vizuální podobu a z ní odvozené využití, jako je např. razítko do připsaných knih, projektová webová stránka, záložky, samolepky. V dalším kroku se pak počítá i se zapojením osobnosti, která svojí účastí v komunikaci projekt podpoří.

Dary–nedary

Jak jsem zmínila výše, tisíce knih se pro připsání do fondu z nějakého důvodu nehodilo. Ty chce­me využít v dalších aktivitách zaměřených na sdílení knih mezi čtenáři  Čtenáři čtenářům a Dny pro výměnu knih.

Projekt Čtenáři čtenářům probíhá v některých pobočkách, jež čtenářům v prostorách knihovny nabízejí nepřipsané knihy k rozebrání. Den pro vý­měnu knih je pak jednorázovou akcí, kterou knihovna vyhlašuje asi třikrát do roka. V daném termínu mají čtenáři možnost přinést svoje knihy na výměnu a z nabídky si vybrat jiné. Nepřipsané dary slouží jako základ na začátek. Na letošní rok jsme naplánovali Den pro výměnu knih pro děti a mládež (Bambiriáda)Den pro výměnu fantastiky (CONiáš) a Den pro výměnu knih XL (Týden knihoven).

Více informací o projektu a jeho prvních vý­sled­cích naleznete v článku Dejme knihám další šanci (http://www.mlp.cz/cz/novinky/275-dejme-kniham-dalsi-sanci/Dali jste knihám další šan­ci (http://www.mlp.cz/cz/novinky/310-dali-jste-kniham-dalsi-sanci/na webu MKP.

Projektu předcházel průzkum mezi čtenáři, v němž jsme se dotazovali i na ochotu darovat knihovně knihu. Též je možné si přečíst stručnou zprávu o jeho výsledcích – Zeptali jsme se v roce 2011 (http://www.mlp.cz/cz/novinky/325-zeptali-jsme-se-v-roce-2011/).