Hlavní obsah stránky

Od redakčního stolu

Vážení čtenáři, vážené čtenářky,

informační vzdělávání dětí (ale samozřejmě i dospělých) patří do knihoven… chce se mi skoro říct „jako ryba do vody“. Tento fakt dnes už ale pravděpodobně nikdo nezpochybňuje. Co se stává tématem diskusí a polemik, je jeho současná podoba. A kdy jindy se nad tím znovu pečlivě zamyslet než v září? I takto jsme ve Čtenáři uvažovali při přípravě devátého čísla, které právě otevíráte. Přispěla k tomu ovšem i moje osobní zkušenost ze semináře, který jsem na konci prázdnin absolvovala. Přesvědčila jsem se, že sestavit kvalitní lekci či spíše ucelený systém informační výchovy v konkrétní knihovně, je záležitostí opravdu náročnou. Je to běh na dlouhou trať, ale když se u dětí začnou objevovat první výsledky a kladná zpětná vazba od učitelů i rodičů, je už jasné, že stálo za to ho absolvovat. I proto se budeme této problematice i nadále v dalších číslech Čtenáře věnovat a určitě se máte na co těšit.

V knihovnách se rovněž „zabydlely“ mnohé akce kulturního rázu, nápady a kreativita knihovníkům rozhodně nechybějí, někdy je však mohou trochu potrápit autorskoprávní záležitosti. Proto jsme právě jim věnovali jeden z příspěvků.

Se začátkem školního roku možná také oceníte nahlédnutí do fondů Pedagogické knihov­ny J. A. Komenského v Praze či inspiraci v podobě schůzek čtenářských poškoláků v Haví­řově. V tomto městě ještě zůstáváme při představování další knihovny v novém kabátku.

Za postřehy z letošního Akvizičního semináře následuje pozvánka na nový naklada­telský festival TaBook v Táboře, kde si také můžete vybrat zajímavé přírůstky do fondu knihovny. Často se stává, že v knihovnách vypukne „hlad“ po konkrétní knížce ve chvíli, kdy obdrží nějaké ocenění. Že je jich u nás celkem dost, dokazuje výběr z literárních cen, soutěží a anket.

A ještě jedna zajímavost, ve čtyřech mate­riálech z tohoto čísla najdete zmínku o financích z evropských dotačních fondů, peníze byly využity na rekonstrukci, digitalizaci i kulturní a vzdělávací činnost knihoven. To je pozitivní zpráva závěrem, nemyslíte?

LENKA ŠIMKOVÁ