Hlavní obsah stránky

OD REDAKČNÍHO STOLU

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

před nedávnem jsem se přiměla otevřít několik krabic s výstřižky z časopisů a novin, obsahující rozhovory se spisovateli, recenze, literární eseje a další kulturní zajímavosti. Tento archiv jsem si pořizovala v dávné „předelektronické“ minulosti, kdy se mi o přehledné a úplné databázi toho, co, kdy a v jakém perio­diku vyšlo z oboru mého zájmu, ani nesnilo.

Toto mé přemítání úzce souvisí s tématem Čtenáře, kterého právě otevíráte, s problematikou českých odborných, především člán­kových databází pořizovaných v knihovnách a paměťových institucích. Autorka se v něm zabývá rozvojem bibliografických databází, jejich významem a užitečností, seznamuje s výsledky semináře, který se konal v dubnu v SVK v Hradci Králové a představuje i vizi budoucnosti. Vznik jakési databáze databází, která by zastřešila všechny už existující, o nichž se ovšem mimo knihovny a instituce moc neví. Než však takový ideální stav nastane, chceme vás postupně s některými databázemi seznamovat. Jako první představujeme bibliografickou databázi pedagogické knihovny J. A. Komenského. Můžeme slíbit, že další budou z­áhy následovat.

Že číst dětem nahlas je v mnoha směrech důležité, není třeba dnes už snad ani zdůrazňovat. Přesto si dovolím upozornit na ukázku z knihy dvou polských autorek, kterou najdete v tomto čísle. Musím přiznat, že mi pomohla uvědomit si chyby, které můžu napravit už jenom u svých vnoučat. Číst s nimi nahlas, i když to už samé zvládají, a to až do chvíle, kdy o to budou stát. Kniha Výchova prostřednictvím čtení, o níž se zmiňuji, je zajímavá a podnětná, přeložit ji do češtiny by bylo víc než žádoucí.

Podobné „přimlouvání se“ k překladům do češtiny obsahují i texty věnované tentokrát turecké literatuře. Je v nich nastíněna stručná historie a současnost této vzdálené a bohaté literatury, kterou jsme zatím měli možnost poznávat jen prostřednictvím několika tamějších autorů. A že jich za překlad stojí daleko více, o tom není třeba pochybovat.

Víc z obsahu se mi do tohoto sloupečku opravdu nevešlo. Věřím však, že si v říjnovém čísle každý z vás něco užitečného najde.

OLGA VAŠKOVÁ