Hlavní obsah stránky

Od Večerníčku k Nekonečnému příběhu

MILOSLAV LINC Roggeveev@seznam.cz

V Knihovně Jiřího Mahena v Brně již čtvrtým rokem působí Centrum dětské­ho čtenářství. Za cíl si klade podporu dětského čtenářství, a to hned na několika frontách. Připravuje pořady pro děti i pro odbornou veřejnost zejména z Jihomoravského kraje. Jeho vznik vyvolala potřeba centra, které by na Moravě zajišťovalo a koordinovalo aktivity na podporu čtenářství, a snaha zprostředkovat významné vzdělávací aktivity regionům a přivést zajímavé a známé osobnosti.

Ani v roce 2012 jsme nezaháleli a v jeho první polovině jsme připravili zajímavé akce jak pro děti, tak i pro odbornou veřejnost. Nadále spolupracujeme s Pedagogickou a Filozofickou fakultou Masarykovy univerzity v Brně, zájemcům rozesíláme e-bulletin s informacemi nebo od pedagogů sbíráme zpětné vazby z proběh­lých besed. Kromě toho jsme ovšem realizovali několik větších projektů, s nimiž bychom vás rádi seznámili.

Pro knihovnice z dětských oddělení knihoven jsme připravili v průběhu jara dva semináře. První proběhl 6. 3. 2012 a jeho tématem byly Večerníčky. Našimi hosty byli dramaturg Ve­černíčku a animované tvorby v České televizi Miloš Zvěřina a vedoucí literární a dramatické redakce Českého rozhlasu Brno PhDr. Tomáš Sedláček. Oba pánové dokázali odhalit zákulisí přípravy Večerníčku a Hajaji a nenechali si pro sebe snad žádné tajemství. Věděli jste například, že první díl seriálu se málokdy točí skutečně jako první? Důvodem je, že výrobní tým se musí nejprve sehrát a sladit. První vyrobený díl bývá většinou nejslabší, a proto se nasazuje doprostřed seriálu.

Kromě nich své besedy představila řada kolegyň z blízkých i vzdálenějších knihoven. Letěli jsme společně s krtkem raketou, s pejskem a kočičkou vařili dort nebo s Žížaláky řádili na zahradě. Ukázalo se, že téma Večerníčku je vel­mi rozsáhlé a inspirativní, a celkový zájem o tento seminář předčil všechna naše očekávání. Návštěvnost byla totiž více než dvojnásobná oproti seminářům jiným.

Druhý seminář Chceme dětem číst IV, který proběhl v termínu 24.–25. 4. 2012, se věnoval německy psané literatuře pro děti a mládež. Německy píšících autorů je totiž opravdu hod­ně, jen u nás nejsou příliš známí a stojí ve stínu Karla Maye a Michaela Endeho. První den byl zaměřen na teoretické příspěvky. Shrnutí dějin německy psané literatury pro děti představila PhDr. Jana Baroková z Katedry německého jazyka a literatury pedagogické fakulty Masa­rykovy univerzity. Dalším přednášejícím byl Dr. Jan Koten, člen fanouškovských spolků a pořadatel srazů Přátel Karla Maye, který hovořil o životě a díle K. Maye. Důkazem, že je skutečným znalcem a obdivovatelem tohoto spisovatele, byla řada detailů a historek, jimiž své vyprávění doplnil (věděli jste, že dvě ze tří nejslavnějších zbraní Divokého západu nikdy neexistovaly?). PhDr. Tamara Bučková vyprávěla o životě a díle Michaela Endeho. Současné německé autory píšící fantasy představil Libor Marchlík z nakladatelství Fantom Print. Ukázalo se, že i v současnosti existuje velké množství spisovatelů, kteří tvoří ve velkém a dokáží oslovovat mladé čtenáře. Nicméně do České republiky se dostává stále jen zlomek toho, co v Německu a Rakousku vychází.

Druhý den byl věnován ukázkám besed a pořadů jednotlivých knihoven. Vyšlo najevo, že v knihovnách se dělají většinou souhrnné pořady o dobrodružné literatuře našich sousedů, jednotliví autoři jsou zastoupeni méně. Nejvděčnějším spisovatelem je pak zřejmě Karel May, který se v programu objevil hned dvakrát. Mluvilo se i o rakouském spisovateli Thomasi Brezinovi, který díky několika stovkám vydaných knížek patří mezi nejplodnější dětské spisovatele vůbec.

Své snahy ovšem cílíme nejenom na odbornou veřejnost, ale i přímo na dětské čtenáře. V rámci projektu SKIP Už jsem čtenář – Knížka pro prvňáčka jsme připravili celoroční program nazvaný Šňůrka pro prvňáčka. Ve spolupráci se základními školami jsme přichystali nejprve úvodní setkání v knihovně, kde se děti setkaly s královnou knih, která následně v průběhu zimy a jara docházela do školy a povídala si s dětmi o čtení a představovala jim zajímavé knihy. Díky tomu nejde o jednorázovou akci, ale o systematickou podporu čtenářství – a knížkám tak „unikne“ jen málokterý ze začínajících čtenářů. Oproti předchozím ročníkům nastala letos malá změna, která způsobila při psaní zpráv a hodnocení velké gramatické problémy se změnou „y“ a „i“ – ke královně knížek přibyl totiž i král. V průběhu června se prvňáčci účastnili slavnostního programu nazvaného Klíčování, kde obdrželi klíč od království knížek a další drobné odměny.

Pro žáky druhého stupně jsme připravili cyklus besed se spisovateli žánru science fiction a fantasy, který je u mladé generace velmi oblíbený. Spisovatelé představili svou tvorbu i zákulisí vlastního psaní. Na projekt bude navazovat tematická literární soutěž. Navíc vzniká spolupráce s Památníkem písemnictví na Moravě, která bude zahrnovat nejenom kurzy tvůrčího psaní, ale i koordinaci v rámci literárních soutěží.

I na podzim chystáme zajímavé akce. Kromě již zmíněné literární soutěže to bude další seminář 17.–18. 10. 2012, jehož tématem budou horory a strašidelné historky. Pokud vás činnost Centra dětského čtenářství zaujala, můžete se přesvědčit na vlastní oči a uši, co je na našem holedbání pravdy. Pokud věříte v konec světa, neváhejte, žádný další seminář byste už stihnout nemuseli :-).

Pokud by ovšem konec světa nenastal, budeme připraveni i tak. Brousíme si zuby na soutěžní přehlídku pořadů OKNA a chystáme i další semináře, jejichž témata zatím usilovně hledáme tak, aby byla přínosná pro co největší počet knihovníků. A můžete se vsadit, že tím to zdaleka neskončí!

Foto archiv knihovny