Hlavní obsah stránky

Z KNIHOVEN...

Pohádky pod oblohou už popáté

Za kolektiv Knihovny Františka Kožíka Uherský Brod zdokumentovala

VĚRA LOVECKÁ

Co říci o pohádkách? Kdyby o nich bylo napsáno tisícem moudrých lidí tisíc moudrých knih, nebylo by v nich více než, že jsou tu s námi od pradávna a velmi dlouho s námi zůstanou. Nemohou žít bez nás a nám se těžko žije bez nich.

Knihovna Františka Kožíka a Dům kultury Uherský Brod připravily pro všechny děti, které si chtěly zpříjemnit prázdniny, zábavné odpoledne plné pohádek, sportovních soutěží, kreslení a spousty legrace. Pohádkové Šmoulí odpoledne se uskutečnilo ve Hvězdár­ně Domu kultury v Uherském Brodě ve středu 22. srpna 2012.

Jak už název akce napovídá, pohád­ky se mohou číst doma, ale také pod širým nebem, což je jistě lákavé pro všechny děti, které nebaví prosedět prázdniny doma u počítače nebo u televize. I s knížkou se dá vyrazit ven, ať už se s ní posadíte na náměstí na lavičku, do parku nebo ven do přírody, třeba do lesa nebo na louku, ale také velmi netradičně ve hvězdárně.

Aby byl program ještě pestřejší, pohádky děti nejen poslouchaly, ale ak­tiv­ně se podílely na netradičním po­hád­kovém sportovním klání v těchto disciplínách: Silákův pětibojŠmoulinčino kresleníKoumákův superkvíz, ale také velmi oblíbené Mlsounovo opéká­ní špekáčků.

Zajisté nechyběla ani zakuklená popletená pohádka a divadelní představení pohádky O veliké řepě, kterou si zahrály děti úplně samostatně bez nápovědy dospělých.

Odpoledne bylo opravdu skoro jako jedna velká pohádka – jen postavy a příběhy se měnily. Je ale jasné, že i při takové činnosti, jako je sledování a poslouchání pohádek, dětem vytrávilo. Po pohádkové Šmoulí olympiádě si určitě každý rád na ohni opekl špekáček.

Pohádkové odpoledne pod oblohou proběhlo již popáté, v odpoledním třicetistupňovém vedru přišlo rekordních 120 nadšenců.

Foto archiv knihovny

Soutěž O nejkrásnější obálku knihy

Místní knihovna Hostouň vyhlásila 6. ročník dětské výtvarné soutěže O NEJKRÁSNĚJŠÍ OBÁLKU KNIHY.

Každý účastník si podle vlastního výběru zvolí svou oblíbenou knížku a navrhne jí vlastní originální obálku. Obálka musí mít všechny náležitosti – název knihy a jméno autora. Děti mohou použít různé materiály a techniky – tempery, pastelky, látky, vlnu, korálky atd.

Soutěž probíhá od 1. září 2012.

Poslední práce bude knihovna přijímat ve středu 12. prosince 2012.

Během ledna 2013 vybere knihovna společně s odbornou komisí vítěze.

Pro vítěze je připravena odměna.

Děti, které ještě neumějí psát, budou obálku pouze kreslit.

Velikost obálky – mateřská škola čtvrtka formátu A5, základní škola čtvrtka formátu A4, na zadní stra­ně musí být nalepeno jméno, věk a adresa soutěžícího.

O výstavě všech knižních obálek a o vyhodnocení soutěže bude knihov­na informovat na svých internetových stránkách www.hostoun.knihovna.czpřípadné dotazy zodpoví na e-mailu: hostoun@volny.cz.

Hotový návrh obálky je možné odevzdat v knihovně – každou středu od 17.00 do 18.30 hod. nebo zaslat na adresu Obecní úřad Hostouň Knihovna – Karolína Svatošová, Kladenská 119, Hostouň, 273 53.