Hlavní obsah stránky

OD REDAKČNÍHO STOLU

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

skladba listopadového Čtenáře, který se k vám právě dostává, podléhá již několik let pravidelným událostem v našem oboru, které se váží k podzimnímu období. Přesto jsme se i letos snažili příspěvky určitým způsobem zpestřit, a doufáme, že se nám to povedlo. O Knihovnickém happeningu si tak můžete přečíst z pohledu jeho organizátorů, nikoli návštěvníků, jak by se dalo čekat. Ohlédnutí tak připomíná spíše příspěvek do rubriky Jak na to, která se ve Čtenáři dlouhodobě těší velké obli­bě. Tradičně se věnujeme i oceněním, která knihovny v této době obdržely a snad i řádně oslavily. Představujeme však i jednu cenu novou. Zprávu z konference Knihovny současnosti 2012 jsem si dovolila tentokrát pojmout z osobního hlediska, formou několika dojmů a s malou pobídkou k vyjádření vašeho názoru. Velmi osobním je též proslov jednoho z letošních nositelů Medaile Z. V. Tobolky prof. Ivana Hlaváčka, který na této konferenci zazněl, a nám nedalo, než jej písemně zaznamenat a uchovat i pro další generace.

Z jiného soudku je potom krátký, ale o to více zajímavý příspěvek s trochu tajemným názvem Automat Knihovna. Právem vám připomene proslulý libeňský Automat Svět, o kte­rém psal Bohumil Hrabal v jedné ze svých pábitelských povídek. O čem však ve skutečnosti je, se přesvědčte sami, protože zahajuje sérii neméně zajímavých… Ale to už tady prozrazovat nebudu.

V minulém čísle jsme slíbili, že se ve Čtenáři budeme věnovat bibliografickým databázím, jejichž bohatství bývá často ukryto i před zra­ky odborníků. U prvních představovaných, které vznikají v Ústavu pro českou literaturu AV ČR, to tak úplně neplatí, ale přesto jejich srozumitelný přehled může být více než užitečný.

Informace o setkání venkovských knihovníků máme moc rádi, víme, že venkovské knihovny umějí a mohou opravdu hodně. A pozor také na jejich muzejní kolegy, i ti se stále aktivněji zapojuji do dění v oboru, jak je vidět z pestrého programu jejich nedávno uskutečněného semináře.

Tolik jen na úvod, přeji vám totiž příjemné čtení celého čísla

LENKA ŠIMKOVÁ