Hlavní obsah stránky

SYLVA ŠIMSOVÁ ODPOVÍDÁ Z ANGLIE

Dotaz: Mají angličtí čtenáři zájem o elektronické knihy a tablety?

Odpověď: Elektronických pomůcek pro četbu přibývá. V podzemní dráze není neobvyklé vidět cestujícího, který místo knihy drží v ruce čtečku e-knih. Ve školách se uvažuje o tom, že děti budou používat elektronické tablety místo knih. Reklamy v médiích doporučují koupi čtečky jako letošní vhodný vánoční dárek.

Technický rozvoj a zájem uživatelů o elektronické přístroje způsobuje, že čtečky a tablety existují v mno­ha značkách, z nichž si budoucí uživatel musí vybrat. Znakem rostoucího zájmu jsou články s tímto námětem, které už několikrát vyšly v časopise Which. Jeho vydavatelem je už více než půl století spolek Consumers’ Association, jehož činnost je financována z drobných členských příspěvků (například naše rodina je jeho mnoholetým členem). A aby si zaručil nezávislost, neuchází se o žádné granty a jiné podpory.

Spolek nakupuje vzorky výrobků na volném trhu a podrobuje je technickým testům, které doplňuje korespondencí se členy. V každém čísle časopisu jsou předem oznámeny výrobky, které budou příště zkoumány, aby členové mohli poslat do redakce popis svých zkušeností.

Nejnovější výsledky výzkumu čteček vyšly letos v létě (Which, June 2012, str. 38–39). Během testu bylo vyzkoušeno 26 značek, z nichž sedm dostalo doporučení. Byly to výrobky firem Amazon a Sony (podrobnosti najdete na www.which.co.uk/technology/computing/reviews/ebook-readers/best-buy/table/).

Dosud poslední výsledky testu tabletů vyšly loni na podzim (Which, October 2011, str. 32–35). Bylo v něm vyzkoušeno 53 značek, doporučení dostalo 11 z nich. Byly to výrobky firem Apple, Assus, Samsung (podrobnosti najdete na www.which.co.uk/technology/computing/reviews/tablets/best-buy/table/). Časopis Which také čtenářům radí, kde si mohou stáhnout elektronické knihy zdarma (podrobnější informace najdete na http://www.which.co.uk/technology/computing/guides/find-and-download-free-ebooks/).

Elektronické čtečky a tablety poskytují nové možnosti, s nimiž se teprve experimentuje. Tak například Bloomsbury Reader umožňuje čtenářům přístup ke knihám, které jsou rozebrané a nelze je koupit (www.bloomsbury.com/uk/company/bloomsbury-reader/). British Library digitalizuje staré rukopisy v rámci projektu eBook Treasures (www.bl.uk/ebooktreasures/).

Možností tvořivého použití elektronických čteček přibývá. Problém je, že asi bude dále klesat zájem o tradiční formát knihy. Obzvláště závažné jsou pokusy reorganizovat pedagogické metody ve školách. Náhrada knih tablety není dobrý nápad. Ve školách se už dnes zanedbávají školní knihovny. Nová generace ztratí vztah ke knihám. Knihovníci zapojují do své práce nové elektronické vybavení, ale dlouhodobý trend jim dělá starost.

Kolem čteček kolují také fámy, jako třeba jeden zdravotní komentář, v němž se psalo, že použití čtečky večer v posteli škodí zdraví a kazí spánek. Kde jsou ty časy, když jsme sladce usínali nad oblíbenou knihou tradičního formátu…