Hlavní obsah stránky

Od redakčního stolu

Milé čtenářky, milí čtenáři,

jedna nedávná reklama na nejmenovaný alkoholický nápoj to na nás v televizi zkoušela těmito slovy: „Kdy jste naposledy udělali něco jinak?“ My ve Čtenáři se můžeme pochlubit, že právě teď… Každý rok se zamýšlíme, do ja­ké­ho kabátku časopis oblékneme, a kromě kvalitního obsahu se tak snažíme nabídnout i atraktivní vnější podobu našeho měsíčníku. Většinou se přikláníme k nápadům, které se přímo týkají knihoven, knih, čtenářství, a myš­lenku či motiv, který spojuje celý ročník, tak není těžké odhalit. Právě letos je tomu trochu jinak… Jak jsme avizovali již ke konci loňské­ho roku, zahájili jsme spolupráci s významným grafikem Michalem Cihlářem, o kterém vám přinášíme informace ve vedlejším sloup­ku.

Myslím si, že v jeho díle si každý najde „to své“ a jsem přesvědčena, že všech 11 čísel Čtenáře roku 2011 vytvoří unikátní sérii, která bude mít i uměleckou hodnotu.

O jinakosti je do určité míry i první příspěvek lednového čísla. Je zaměřen na dobrovolnickou činnost v knihovnách, předkládá různé aspekty jejího využití a jako pozitivní příklad nabízí nahlédnutí do Německa. U našich sousedů ještě na chvíli pomyslně zůstaneme, pokud vás zajímá činnost Goethe-Institutu Prag a zejména jeho knihovny, čtěte o pár stránek dále.

Seriál o regionálních funkcích v širším kontextu se tentokrát věnuje Jihomoravskému kra­ji a je opravdu inspirativní. V návaznosti na něj své logo představuje Moravská zemská knihovna v Brně, díky novému zpracování naší obálky poprvé v plných barvách. Pokud se tedy budete chtít pochlubit také svým logem, neváhejte nás kontaktovat, rádi ho ve Čtenáři představíme.

Mezi pravidelnými rubrikami od teď naleznete také „staronovou“ stránku věnující se zprávám o knihovnách a jejich akcích zachycených v celostátním i regionálním tisku. Dou­fáme, že vás přehled Letem mediálním světem knihoven potěší.

Přeji vám všem, ať je nový rok opět alespoň trochu jiný než ten předchozí, samozřejmě v tom nejlepším slova smyslu.

LENKA ŠIMKOVÁ