Hlavní obsah stránky

Z KNIHOVEN...

Jak drak plival oheň v Knihovně Napajedla

Stejně jako každý rok, tak i v loňských listopadových dnech uspořádala Knihovna Napajedla besedu pro děti z napajedelské mateřské školy. Děti se dozvěděly spoustu nových informací o knihovně, o knihách, ale hlavně si návštěvu zpestřily dramatizací pohádky. V minulých letech jsme dávali přednost pohádkám klasickým, jako například O perníkové chaloupce, O Koblížkovi, O veliké řepě nebo Jak krtek ke kalhotkám přišel, ale letos jsme se nechali inspirovat pohádkou zcela novou. Jmenuje se Žádný strach, zajíčku a jejím autorem je Stefan Gemmel. Kniha vyšla loni v nakladatelství Thovt. Příběh vypráví o draku Bodovi a malém zajíčkovi, který se příšerně bál. Proto přišel za Bodem, aby mu jeho strach pomohl vystrašit.

Zpočátku jsme se báli, jak děti netypickou pohádku přijmou, ale naše obavy byly ihned zažehnány. Děti se svých rolí zhostily na výbornou. Drak plival oheň, za vydatné asistence všech dětí ukrutně řval, zajíček vesele poskakoval, chrupkal i plakal, motýlci poletovali, měsíc se kutálel a všichni nám ještě navrch zazpívali písničku při východu sluníčka. Zapojila se celá třída a nikdo nezůstal opomenut.

Masky i kulisy jsme si vyrobili sami a dětem se pestrobarevné doplňky moc líbily. Na závěr jsme ještě rozdali omalovánky, které nám děti ve školce vymalovaly. Jejich výtvory spolu s fotografiemi z besedy jsou k vidění v naší galerii v chodbě před knihovnou.

Více o naší knihovně a jejích akcích naleznete na stránkách www.knihovna.napajedla.cz.

Text a foto ZUZANA ONDRÁŠOVÁ

Pohádkový Den pro dětskou knihu v Chodově

Jeden den v pohádce měly možnost prožít děti v chodovské knihovně. V rámci Dne pro dětskou knihu 2010 jsme si pro ně připravili Pohádkové putování s knihovnou. Pracovníci knihovny, převlečení za různé pohádkové postavy, pro děti nachystali různé hry a soutěže. Jak jinak než pohádkové. U čarodějnice a loupežníka v čarodějnické jeskyni plnily děti různé úkoly, aby se z nich mohli stát čarodějničtí učni. Musely například odhadnout půl kila prášku na výrobu lektvaru, podle hmatu rozeznat čarodějnické přísady nebo složit perníkovou chaloupku. Děti také chytaly za asistence vodníka ryby nebo si s Rumcajsem a Mankou vyzkoušely svou zručnost při házení či minigolfu. Poslední zkouška na ně pak čekala u královny a princezny, které pro ně stejně jako v pohádkách měly připraveny různé pohádkové úkoly a hádanky. Nejvíce se asi dětem líbila ta, při níž hádaly jména trpaslíků u rakve se Sněhurkou. Za spl­ně­né úkoly pak děti dostaly od Manky a Rumcajse pamětní list a drobnou odměnu podle svého výběru.

Vzhledem k tomu, že byl celý den věnován pohádkám, nemohlo chybět divadlo. Děti měly možnost zhlédnout čtyři pohádky, z nichž dvě byly loutkové a dvě hrané. Pohádkové putování jsme zakončili zahájením adventu v knihovně, kdy jsme v podkroví knihovny zapálili první svíčku na adventním věnci. Tečkou za Pohádkovým putováním byla pohádka Vánoce u Rumcajsů, kterou dětem přečetla čarodějnice s princez­nou.

Rodiče, kteří děti doprovázeli, si mohli prohlédnout dětské oddělení, využít slevy na dětské knihy a pořídit dětem vánoční dárek nebo si společně s nimi vyzkoušet svou zn­a­­lost pohádek. Zapomnětliví čtenáři mohli využít amnestii na upomínky. Ti, kterým se u nás v knihov­ně zalíbilo, měli možnost se zaregistrovat na rok zdarma, což většina návštěvníků využila.

Den pro dětskou knihu se zařadil mezi oblíbené akce našich čtenářů a moc mě těší, že ačkoli jeden skončil, ptají se naši návštěvníci už na ten příští. Jsme rádi, že se nám povedlo dětem, ale i dospělým ukázat, že se mezi knihami a s knihami dá zažít spousta zábavy.

MARIE VALENTOVÁ

Foto Dana Urbanová