Hlavní obsah stránky

Od redakčního stolu

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

úroveň kvality vzdělání a schopnost konkurence našich školáků v globalizovaném svě­tě dlouhodobě zaměstnává nejen odborníky, ale i politickou reprezentaci. Důvodů k neklidu je více a jsou zcela oprávněné, což potvrdily i výsledky posledního mezinárodního průzkumu PISA 2009 (na http://www.msmt.cz/PISA_2009_narodni_zprava.pdf). V závěru minulého roku je zveřejnilo MŠMT ČR. Z testovaných oblastí - čtenářské, matematické a přírodovědecké dovednosti a zna­losti žáků končících základní školní docház­ku - se české děti ve čtenářské gramotnosti zhoršily natolik, že se Česká republika v této oblasti začala propadat nejrychleji ze všech zemí OECD. Ministr školství situaci označil za alarmující.

Jak v době, kdy kniha získala „tvrdou“ konkurenci v podobě elektronických technologií, zvrátit zmíněné nepříznivé výsled­ky? Odpovědí mohou být projekty, které v tomto vydání Čtenáře představuje Národ­ní pedagogická knihovna Komenského a jež se staly součástí programů mnoha dětských oddělení veřejných knihoven: anketa Suk - Čteme všichni, literární soutěž - Žijeme na jedné Zemi či Už jsem čtenář - knížka pro prvňáčka.

Posledně zmíněný projekt má z mého pohledu velký potenciál, vždyť se díky podpo­ře ministerstva školství dostávají začínajícím čtenářům do rukou původní knížky předních českých autorů, které se v knihkupectvích neobjeví. Doufám jen, že dětí, pro které bude tato kniha nadlouho jedinou vlastní, bude co nejméně.

I únorové číslo jsme se snažili „poskládat“ tak, aby si v něm každý z vás našel něco pro sebe. Jestli sledujete rubriku věnovanou regionálním funkcím, máte možnost seznámit se s jejich vývojem a současným stavem v Moravskoslezském kraji. Jak na literární soutěže odhaluje Městská knihovna v Kla­to­vech, která od roku 1991 pořádá Literár­ní Šumavu… A ještě jedno zrnko navíc: poprvé se z daleké ciziny „hlásí“ náš nový spolupracovník Aleš Vaněk příspěvkem o on-line aktivitách novozélandského knihovnictví. Určitě zajímavá inspirace!

Příjemné čtení v předjarních dnech vám přeje

OLGA VAŠKOVÁ