Hlavní obsah stránky

PŘEDSTAVUJEME SVÉ LOGO

Krajská knihovna Karlovy Vary

MICHAELA NĚMCOVÁ > sekretariat@knihovnakv.cz

Logo Krajské knihovny Karlovy Vary vzniklo v rámci hodin „grafických prací“ na Střední průmyslové škole keramické a sklářské v Karlových Varech v roce 2002. Studentům třetího ročníku oboru Propagační grafika byl zadán úkol zpracovat logo pro krajskou knihovnu v určené barevnosti (odstíny modré) s jediným omezením, aby se vyhnuli obvyklým klišé spojeným s knihovnami, jako jsou „moudré sovy“, různě poskládané knihy apod. Logo mělo být moderní a dynamické stejně jako nová, právě vznikající krajská knihovna. Celý projekt vedl profesor Pelc.

Do užšího výběru postoupilo osm prací, z nichž byla vybrána ta vítězná. Jednalo se o práci studentky Lucie Linhartové.

Současně byly řešeny grafické standardy pro Krajskou knihovnu Karlovy Vary (z toho vycházela i požadovaná barevnost loga), ale tato práce byla zadána profesionální firmě.

Projekt zpracování loga Krajské knihovny Karlovy Vary byl prvním společným projektem se SPŠKaS Karlovy Vary. Dalším pak byla práce nad neméně významným úkolem, a sice vytvořením hlavní ceny Literární soutěže krajské knihovny. Logo opět zpracovala, v duchu loga knihovny, Lucie Linhartová, v té době již zaměstnankyně Krajské knihovny Karlovy Vary, a zpracováním samotné ceny byli opět pověřeni studenti.

Práce na projektu probíhala v letech 2008 až 2009. Celkem 19 studentů školy pracovalo pod vedením pedagogů Jiřího Hanka a Viktora Chalepy. Autorkami vítězné porcelánové plastiky „Vlaštovka“ jsou Barbora Špálová (grafický design) a Lenka Drechslerová (design porcelánu).

Spolupráce s mladými tvořivými a nápady hýřícími studenty je pro krajskou knihovnu velmi příjemná i poučná. I naše instituce chce být mla­dá, dynamická a moderní přesně v duchu svého postavení multifunkčního informačního centra regionu.

V roce 2008 zřizovatel knihovny Krajský úřad Karlovarského kraje vydal rozhodnutí, že všech­ny organizace jím zřizované musí mít jednotné logo, vycházející z loga Karlovarského kraje. Krajská knihovna jako jediná uhájila své individuální logo, jednak díky přesvědčivým argumentům a také z části díky pětileté době udržitelnosti projektu, v jehož rámci byly vytištěny propagační tiskoviny knihovny v češtině a dalších dvou světových jazycích (němčině a angličtině), které se tedy v roce 2008 ještě nemohly vyměnit za nové s jiným logem.

Dnešní zkušenost ukazuje, že boj o zachování vlastního, individuálního loga s „historií“ a kontextem byl cestou správným směrem. Všechny ostatní organizace zřizované Karlovarským krajem opět postupně začínají přecházet na indi­viduální loga a znovu s nimi složitě hledají cestu ke svým uživatelům.

Foto archiv knihovny