Hlavní obsah stránky

Poznámky do diáře - Neušlo nám

Poznámky do diáře

  • Husitské muzeum v Táboře vyhlašuje u příležitosti Rožmberského roku literární, výtvarnou a fotografickou soutěž. Ať už se děti či studenti zúčastní kterékoli z nich, bez pomoci knihovny se neobejdou. Důležitou podmínkou je totiž historická věrnost, takže bude třeba nastudovat v knihách, kterými zbraněmi v červnu 1420 dobýval Oldřich z Rožmberka město Tábor, a bez nahlédnutí do pramenů by nebylo možno napsat uvěřitelný rozhovor s oblíbenou historickou postavou z rodu Rožmberků. Uzávěrka je 31. května 2011. Podrobnosti naleznete na www.husitskemuzeum.cz.
  • Tradiční akce:

5. 4. 2011 - Zvukové knihy v roce 2011 (Městská knihovna v Třebíči)

5.-6. 4. 2011 - Chceme dětem číst 3 (Knihovna Jiřího Mahena v Brně)

6.-7. 4. 2011 - Konference Současnost literatury pro děti a mládež (Krajská vědecká knihovna v Liberci)

12.-13. 4. 2011 - Informační vzdělávání uživatelů ve veřejných knihovnách (Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové)

Neušlo nám

  • Národní knihovna ČR se v únoru stala dvanáctou evropskou a čtvrtou národní knihovnou, která uzavřela smlouvu se společností Google. To jí zajistí digitalizaci 200 000 děl z historických a slovanských sbírek, tedy tisků z období od 16. do konce 18. století, na které se už nevztahuje autorské právo. Společně s projektem Národní digitální knihovny tak bude zdigitalizováno celkem půl milionu knih.
  • Soutěž o cenu SLOVNÍK ROKU je jednou z posledních společných česko-slovenských akcí, kterou už po sedmnácté uspořádala Jednota tlumočníků a překladatelů (JTP). Odborná porota zasedala 7. 2. 2011 a ze 74 přihlášených titulů vybrala vítěze hlavní ceny a udělila ceny poroty (seznam na http://www.jtpunion.org/spip/article.php3?id_article=2489). Celý soubor bude vystaven na 17. mezinárodním veletrhu Svět knihy Praha 2011, kde budou v pátek 13. 5. ceny slavnostně předány.