Hlavní obsah stránky

LETEM MEDIÁLNÍM SVĚTEM KNIHOVEN

Beroun (18 944 obyv.)

Směs pestrých snímků z různých oblastí nabízí výstava berounských fotografů Petra Jílka a Luboše Hadzimy. Pod názvem Fotopuzzle probíhala po ce­lý leden v Městské knihovně. Luboš Hadzima a Petr Jílek mimochodem vystavovali v berounské knihovně i v rámci fotofestivalu s názvem Fotoblázinec

(Berounský deník, 21. 1. 2011)

Děčín (51 893 obyv.)

V Městské knihovně Děčín vyhlásili výsledky Literární ceny Vladimíra Vokolka 2010. Je to jedna z mála literárních soutěží u nás, která se věnuje výhradně poezii. Do 14. ročníku se přihlásilo 62 účastníků z celé České republiky, z nichž porota ocenila osm aktérů ve třech věkových kategoriích.

(Děčínský deník, 28. 1. 2011)

Jarošov nad Nežárkou

(1115 obyv., okres Jindřichův Hradec)

V neděli 30. ledna se uskuteční oslavy úctyhodného 125. výročí založení Pravdovy knihovny. Je nejstarším kulturním zařízením v obci, vznikla již v lednu 1886 na základě daru obci ve výši 100 svazků od jihočeského spolku Štítný. Výročí si knihovna bude připomínat různými akcemi celý rok.

(Jindřichohradecký deník, 26. 1. 2011)

Karlovy Vary (53 264 obyv.)

Od 12. do 29. ledna se v Karlovarské krajské knihov-ně uskuteční výstava výtvarných prací studentů 1. českého gymnasia v Karlových Varech. Výstava navazuje na první prezentaci v krajské knihovně v roce 2009. Návštěvníci mohli spatřit kresby tužkou, tuší, rudkami a malbu olejovými a suchými pastely a také klasickou temperou.

(Sokolovský deník, 7. 1. 2011)

Kroměříž (29 532 obyv.)

Nezapomenutelnou noc plnou detektivních příběhů, soutěžních her a napětí prožilo patnáct dětí z družiny kroměřížské základní školy Zámoraví v Knihovně Kroměřížska. Akce Noc se Sherlockem Holmesem proběhla v pátek 14. ledna jako velká soutěž. Během večera a noci museli školáci rozluštit zašifrovanou zprávu, odhalit pachatele či podle indicií vypátrat knihu.

(Kroměřížský deník, 16. 1. 2011)

Lipník nad Bečvou (8375 obyv., okres Přerov)

Devadesát let oslaví tento rok Městská knihovna v Lipníku nad Bečvou. Celý rok se proto ponese ve znamení zajímavých akcí pro čtenáře. Od ledna mohou děti, které rády čtou, sbírat body v soutěžích. Letos budou malí čtenáři poznávat knihovny v Česku i zahraničí. Na leden byla vyhlášena výtvarná soutěž, jak si děti představují svoji domácí knihovničku.

(Nové Přerovsko, 28. 1. 2011)

Loket (3207 obyv., okres Sokolov)

Vzácné knižní vazby českých i zahraničních kniha­řů sbírá a vystavuje loketská knihovna již desátým rokem. Získala i památky z doby ledové a kamen­né. V novém roce zve kromě počtení i na zajímavé akce. Sbírka unikátních knižních vazeb změnila několikrát svoji podobu, umístění i správce.

(Mladá fronta Dnes, 5. 1. 2011)

Ostrava (311 210 obyv.)

Knihovnické časohrátky je projekt, do kterého se zapojí šest poboček Knihovny města Ostravy a bu­de probíhat od ledna do června 2011. V rámci tohoto projektu mohou zúčastnění, bez omezení věku, cestovat v čase zpět, a to z budoucnosti přes moderní dobu, novověk a středověk až do pravěku. Brána času byla první akce, při níž se 19. ledna dostaly do pobočky knihovny v Ostravě-Fifejdách podivné mimozemské bytosti.

(Moravskoslezský deník, 20. 1. 2011)

Třebíč (38 021 obyv.)

Akce s názvem „Rozhodl jsem se nekouřit!“ se skvěle hodila do prvního týdne letošního roku. Konala se v Městské knihovně v Třebíči v klubovně oddělení pro dospělé a proběhla v pěti dnech pod vedením lektora Jana Majera.

(Žďárský deník, 5. 1. 2011)

Vacov (1424 obyv., okres Prachatice)

Vacovská knihovna a její pracovnice J. Blatná zaštiťuje pořádání většiny kulturních akcí v obci. Knihov­na zde supluje kulturní zařízení. Přijdou si na své nejen pravidelní čtenáři, kteří si mohou vybí­rat zhruba z osmi tisíc svazků, ale také návštěvníci, kteří vyhledávají různé výstavy a besedy. Další aktivitou je vydávání měsíčníku Vacovský zpravodaj.

(Prachatický deník, 5. 1. 2011)

Žďár nad Sázavou (22 715 obyv.)

Knihovna Matěje Josefa Sychry ve Žďáru nad Sázavou otevřela v lednu kurz tvůrčího psaní, jenž povede lektorka Jana Křenková. Kurz je určen pro všechny, kteří by se rádi zdokonalovali v této činnosti. Kurzovné činí 360 korun a obsahuje sedm sezení, vždy každé druhé úterý.

(Mladá fronta Dnes - Vysočina, 4. 1. 2011)

Připravila RENÁTA SALÁTOVÁ

(Údaje o počtu obyvatel jsou čerpány z pravidelně aktualizované aplikace Adresy v České republice MV ČR - http://aplikace.mvcr.cz/adresa)