Hlavní obsah stránky

SVĚT KNIHY PRAHA 2011 VE ZNAMENÍ ARABSKÉ LITERATURY I NOVÝCH TRENDŮ VE VYDAVATELSKÉM PRŮMYSLU

Ve dnech 12.-15. května proběhne v Průmyslovém paláci již 17. ročník mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy Praha. Čestným hostem veletrhu je Království Saúdské Arábie, jehož účast nás inspirovala k přípravě hlavního tématu veletrhu s názvem Literatura arabského světa. V historii konání veletrhu se poprvé objevila arabská literatura v širším záběru v roce 2003, kdy byly čestným hostem země Afriky a zastoupení literatury oblasti Maghrebu tvořilo významnou součást výstavního i doprovodného programu. V letošním roce se navíc naskýtá vzácná příležitost představit odbornému publiku a čtenářům literaturu všech arabských zemí formou debat, setkání s autory, překladateli a arabisty, prostřednictvím knižních výstav. Účast Saúdské Arábie a prezentace literatury dalších arabských zemí se bude jistě těšit značné pozornosti široké čtenářské obce i s ohledem na současné dramatické dění v oblasti blízkého Východu.

Návštěvníci veletrhu mohou každoročně navštívit tematicky zaměřený pavilon, jenž se bude letos orientovat na e-knihy. Kromě prezentace čtecích zařízení a portálů s nabídkou elektronických knih proběhne v rámci doprovodného programu řada prezentací, dílen a diskusí o tomto novém a dynamickém fenoménu nakladatelského průmyslu.

Odbornou veřejnost bych ráda upozornila na udílení nové Ceny Jiřího Theinera, jež je určena žijící osobnosti či instituci působící v zahraničí, která svým počinem nebo dlouhodobým snažením významně přispívá k šíření a propagaci české literatury mimo ČR. Donátorem ceny je pan Pavel Theiner - syn vynikajícího redaktora časopisu Indexa překladatele.

Kromě zmíněných hlavních témat veletrhu nabídne jeho literární festival i výstavní část, bohatý mezinárodní program připravený ve spolupráci s partnery z mnoha zemí světa.

Odborné veřejnosti doporučujeme výhodnou návštěvnickou registraci na www.svetknihy.cz/odbornynavstevnik, jež je určena zástupcům nakladatelství, knihkupectví, knihoven, škol, kulturních a vědeckých institucí, odborných pracovišť a firem působících v oblasti knižního a polygrafického oboru.

DANA KALINOVÁ, ředitelka veletrhu