Hlavní obsah stránky

PŘEDSTAVUJEME SVÉ LOGO

Městská knihovna s regionálními funkcemi v Trutnově

JAROSLAVA MARŠÍKOVÁ > reditel@mktrutnov.cz

Město Trutnov, kde knihovna sídlí, leží v malebné krajině v Podkrkonoší. Poblíž se na­chá­zí např. město Dvůr Králové nad Labem se zoologickou zahradou, obec Kuks s barokním komplexem někdejších lázní Františka Antonína Šporka se skvělou sochařskou výzdobou Matyáše Bernarda Brauna a původní barokní lékárnou „U granátového jablka“ nebo Babiččino údolí v Ratibořicích nedaleko České Skalice.

Samotná budova městské knihovny je umístěna na Krakonošově náměstí v č. p. 128 a 129. Jedná se o dům, který byl postaven na začátku 20. století a původně v něm byla záložna. Knihov­na ke svým účelům využívá přízemí a první patro. V přízemí je oddělení pro dospělé čtenáře - volný výběr beletrie, poezie a tematicky vyčleněných dokumentů. V poschodí, kam se dostanou uživatelé výtahem, pokračuje oddělení pro dospělé čtenáře volným výběrem naučné literatury. Na tyto prostory navazuje studovna s čítárnou.

Do oddělení pro děti se uživatelé dostanou po schodech. Zde je k dispozici volný výběr knih rozdělený barvami podle věkových skupin. V nedávné době jsme toto oddělení rozšířili o další prostor pro nejmenší čtenáře - děti z mateřských školek a maminky s nejmenšími čtenáři. V roce 2009 jsme ještě přestavěli nevyužitý prostor chodby na místo se čtyřmi počítači s připojením na internet, takže je zde opravdu živo.

Trocha statistických dat z roku 2010:

Knihovní jednotky celkem 165 897

Registrovaní uživatelé 5 677

Návštěvníci 145 835

Výpůjčky 361 732

Knihovna do roku 2009 neměla žádné logo. Ale v tomto roce jsme se obrátili na firmu Humlnet Creative, s. r. o., a požádali ji o tvorbu nových webových stránek knihovny včetně loga. Celkový projekt měl na starosti Martin Jiránek (Univerzita Hradec Králové - Informační management). Grafiky a designu se ujal BcA. Jan Fišera (Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem - Fakulta Užitého umění a designu).

Náš požadavek zněl: Naše stránky jsou již oprav­du staré. Rádi bychom měli nové a moderní z hlediska funkčnosti. Design stránek bychom naopak chtěli udělat trochu netradiční s důrazem na lásku ke knize a čtení. Na návštěvníka by měl dýchnout atmosférou a emocemi, a vyvolat chuť se začíst. Chceme vytvořit dva weby. Jeden pro dospělé a dru­hý pro děti. Graficky se mohou lišit, ale měly by mít nějaké stejné znaky, aby bylo poznat, že jde o jednu knihovnu. V rámci vytvoření webu bychom chtěli navrhnout i nové logo. Při řešení máte volné ruce. Jedinou podmínkou je použití kompletního názvu - Městská knihovna s regionálními funkcemi Trut­nov.

A výsledek? Designem hlavního webu knihov­ny chtěl autor návštěvníka vrátit do doby, kdy se elektřina teprve objevovala. Vyvolat představu, že takhle nějak si četl a studoval jeho prapradědeček, a že i dnes má tištěná kniha své kouzlo a vše nezastane jen počítač a internet.

Samotné stránky jsou propojeny s redakčním systémem, takže přidávání novinek, fotogalerií nebo jen drobné změny textu si děláme sami. Použity jsou i zajímavé funkce, kdy třeba aktuality se rozbalují včetně obrázků přímo na stránce, a není tak nutné klikat na tlačítko zpět.

Do loga chtěl autor zapracovat dvě hlavní témata - knihovnu a město Trutnov. Vytvořil proto trojrozměrný pohled na knihu, na jejíž horní straně je umístěno velké písmeno T.

Protože celý název knihovny je poměrně dlou­hý, byly vytvořeny dvě varianty loga. Krátký název psacím písmem je využit na webech. Logo s kompletním názvem je následně použito pro oficiální materiály a tiskoviny. Logo je jednoduché a výstižné. Používáme ho na všechny oficiální i neoficiální materiály včetně čtenářských průkazů.