Hlavní obsah stránky

PŘEDSTAVUJEME SVÉ LOGO

Městská knihovna Antonína Marka Turnov

HANUŠ KARPÍŠEK > h.karpisek@knihovna.turnov.cz

Městská knihovna Antonína Mar­ka Turnov patří mezi nejstarší veřejné/městské knihov­ny u nás (loni jsme oslavili 190. výročí založení), přesto se prvního loga dočkala asi před deseti lety. Na webu a hlavičkovém papíře začala tehdejší ředitelka Danuše Altová používat jako logo portrét zakladatele knihovny Antonína Mar­ka, orámovaný kruhem, v jehož dolní části je zobrazena otevřená kniha s červenými iniciálami MK, uvnitř kruhu po obvodu též červený nápis Městská knihovna, dole pak modrý A. Marka.

V roce 2005 jako pokus o dal­ší grafickou stylizaci i celkové systematičtější pojetí materiálů knihovny 

jsem výše uvedené logo upravil. Bylo tištěno ve stupních šedi případně doplňkově s hnědou barvou počátečních písmen slov z názvu „MKAMT“. Začali jsme jej uvádět na všech našich materiálech včetně webu, který byl rovněž stylizován do hnědé barvy. Jelikož logo obsahovalo nápis, byl dominantním písmem zvolen patkový font Times a jeho ekvivalenty dostupné na většině počítačů i operačních systémů s českou diakritikou.

Portrét Antonína Marka, který není současníkům (prakticky vůbec) znám, málo výrazná barevná kombinace, jakož i užívání méně čitelného patkového písma - to vše se jak na webu, tak v prezentacích a tištěných materiálech v praxi neosvědčovalo. Zaznamenali jsme i nejednu kriti­ku.

Od konce roku 2009 jsme tedy začali používat znak knihovny zcela nový (ředitel navrhl, nikdo nebyl proti). Zároveň předěláváme všechny materiály přizpůsobené nové image naší organizace. Stylizace iniciál „MKAMT“ byla nevhodná, použili jsme tedy jen písmeno „K“, v tuzemských knihovnách tolik osvědčené (v zahraničí bývá pro „bibliotéky“ používáno analogicky „B“). Pro nové výraznější barevné schéma posloužily barvy Města Turnov, našeho zřizovatele, červená a bílá doplněné o tu naši hnědozlatou. Jako znak knihov­ny používáme logo s barevně sladěným textem vně čtverce, z něhož je patrný název naší instituce.

Jako jednoduchá ikona pak slouží jen ústřední část loga, písmeno „K“ v kose půleném čtverci. Existují čtyři barevné interpretace - tj. v barevném prostoru pro zobrazování (RGB) i pro tisk (CMYK), dále ve stupních šedi a v černobílém provedení. Technicky je základem pro tvorbu jakékoliv varianty loga miniaturní barevný obrázek ve formátu škálovatelné grafiky (SVG), z nějž lze snadno a rychle pořídit jeho libovolnou velikost, barevné provedení i grafický datový formát.

Základním písmem je opět „obyčejný, ale rozšířený“, nyní ovšem bezpatkový, tudíž čitelnější font Arial a jeho ekvivalenty. V našich materiálech je nedílnou součástí či protipólem znaku knihovny znak Města Turnov reprezentující našeho zřizovatele, a tím je stříbrný/bílý dvouocasý lev se žlutou korunkou v červeném poli čili historický znak Čech. Pomyslně kruhem se tak symbolicky vracíme i k prvku vlastenectví, jímž bylo prodchnuto národní obrození a osobnost našeho zakladatele, jehož výrok „Usiluj, dokud času zbý­vá, přítomnost je kolébkou budoucnosti“ bereme rovněž za motto naší knihovny. Dnes, zdá se, je to pro knihovny heslo obecně platné, až varovně znějící (ve smyslu obhajoby další smysluplné existence a místa v moderní informační společnosti).

P. S: Vlastně nejstarším známým pravidelně užívaným symbolem v turnovské knihovně na materiálech pro dětské čtenáře, a zároveň odznakem literárně-dramatického dětského kroužku „Turnovský Granátek“, je postava Skřítka Knihovníčka s granátkem (polodrahokam typický pro náš region), kterou před mnoha lety vytvořila akademická malířka Eva Mastníková.