Hlavní obsah stránky

Od redakčního stolu

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

předchozí měsíc byl doslova nabitý semináři a konferencemi, které lákaly knihovníky k ú­ča­s­ti. Vždyť začal přímo symbolicky, a to Nocí s Andersenem, která proběhla 1. dubna. V květnovém Čtenáři vám přinášíme vlastní „mozaiku“ složenou z příspěvků o letošním Nocování, doplněnou o základní statistické údaje, které jsou součástí každoročního přehledu zpracovávaného „řídícím centrem“ celé akce.

Velmi zajímavý seminář, který se věnoval tématu elektronických knih, proběhl 12. dub­na v Goethe-Institutu v Praze. O zkušenostech z Německa hovořil Frank Daniel, vedou­cí oddělení služeb pro školy a digitálních služeb v městské knihovně v Kolíně. Českou stranu zastupoval Tomáš Řehák, ředitel Městské knihovny v Praze. Svým vystoupením a náměty k zamyšlení opět nezklamal a z jeho prezentace utkvěl přítomným určitě v hlavě například nový výraz „p-knihy“ - papírové knihy (jako nápodoba termínu „e-knihy“).

Další zajímavou událostí byl seminář o autorském právu pořádaný pod záštitou Ka­binetu informačních studií a knihovnictví FF MU Brno. Konal se 20. dubna v Národní tech­nické knihovně v Praze. Aktuality ze svě­ta autorského práva byly doplněny o informa­ce o open access aktivitách, CC licencích a samozřejmě se i zde mluvilo o elektronických knihách. Ať již v souvislosti s autorským zákonem, jejich potenciálem v knihovnách či aspekty jejich vydávání a šíření.

Tematice e-knih se budeme ve Čtenáři určitě věnovat, a to hned od příštího čísla.

Mnoho zajímavých podnětů jistě přinesla také dvoudenní Knihovnická dílna, která ve dnech 28. a 29. 4. v Městské knihovně v Praze uzavřela knihovnicky bohatý aprílový měsíc.

Ale zpět k aktuálnímu číslu Čtenáře. Z jeho obsahu upozorňuji zejména na prezentaci Libereckého kraje, který se představuje v několika velmi zajímavých příspěvcích. A třeba vás zaujme hned téma na začátku časopisu. Je věnováno internetové encyklopedii Wikipe­dia, která v letošním roce oslavila 10 let existence, a za tu dobu se stala svébytným fenoménem.

Příjemné květnové dny přeje

LENKA ŠIMKOVÁ