Hlavní obsah stránky

BIBLIOWEB 2011 - 12. ročník soutěže

Litvínovská knihovna zazářila

Na konferenci ISSS 2011 (Internet ve státní správě a samosprávě), která se konala 4. a 5. dubna v kongresovém centru Aldis v Hradci Králové, byly slavnostně předány ceny v soutěži BIBLIOWEB 2011, jejíž 12. ročník vyhlásil Svaz knihovníků a informačních pracovníku v rámci akce Březen - měsíc čtenářů. Cílem soutěže je snaha o zvyšování kvality webových stránek knihoven a dosažení toho, aby tyto stránky sloužily jako spolehlivý zdroj informací o knihovnách a jejich službách. Asociace krajů České republiky, která je už popáté partnerem soutěže, věnovala vítězům ceny v hodnotě 40 000 Kč.

V kategorii odborných knihoven a knihoven v obcích nad 20 000 obyvatel zvítězila Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně, na druhém místě se umístila Městská knihovna Litvínov a na třetím Krajská knihovna Vysočiny v Havlíčkově Brodě.

V kategorii knihoven v obcích od 3000 do 20 000 obyvatel byla nejúspěšnější Městská knihovna v Ústí nad Orlicí, na druhé příčce se umístila Městská knihovna v České Třebové a za ní Místní knihovna Radotín.

V kategorii knihoven v obcích do 3000 obyvatel si vítězství odnesla Městská knihovna Jevíčko, druhá byla Městská knihovna a infocentrum Dolní Bousov a třetí Obecní knihovna Ořechov.

Celkové pořadí ovlivnilo kritérium, jímž se zjišťovalo, zda jsou stránky přístupné pro handicapované uživatele podle českých Pravidel přístupnosti a WCAG 2.0. Metodické centrum informatiky Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých ČR - TyfloCentrum Brno, o. p. s., vyhodnotilo jako nejlepší webové stránky Městské knihov­ny Litvínov. Ty jako jediné získaly maximum 10 bodůa byly oceněny zvláštní cenou „nejlepší bezbariérový web knihovny“.

Tuto vysoce nastavenou laťku ve formě náročného kritéria soutěže bezchybně překonal její webmaster ing. Radek Šiman,“ sdělila Marcela Gűttnerová, ředitelka knihovny. A v souvislosti s druhým místem v kategorii nad 20 000 obyvatel dodala: „Jde o velmi cenné umístění, protože obstát v konkurenci knihoven z velkých měst s daleko lepšími finančními možnostmi je obrovský úspěch.“Ocenění převzala ředitelka knihovny spolu s webmasterem na večerním společenském programu z rukou hejtmana Královéhradeckého kraje Lubomíra France a předsedy Svazu knihovníků a informačních pracovníků Víta Richtera.

Vybráno z tiskových zpráv SKIP a MG