Hlavní obsah stránky

Komponovaný večer pro ženy, které rády sní

LADA SCHOVÁNKOVÁ

Městská knihovna v Berouně už po několik let „nocuje“ s dětmi v knihovně při Noci s Andersenem. Za tu dobu jsme si vyslechli několik poznámek a dotazů, kdy budou v knihovně nocovat i dospělí. A tak pomalu uzrávala myšlenka na večerní program pro dospělé, který jsme se v letošním roce odhodlali poprvé uskutečnit. V knihov­ně jsme přímo nenocovali, ale zamykání knihovny půl hodinu před půlnocí je určitě úctyhodný čas. Ale začnu po pořádku.

Ke konci roku 2010 nás oslovil spisovatel Alexander Stainforth (vlastním jménem David Kaps, www.stainforth.cz) s nabídkou autorského čtení a besedy v knihovně. Protože se nakonec ukázalo, že A. Stainforth nestihne dojet do knihovny do 17 hodiny, kdy naše besedy většinou začínají, začali jsme zvažovat, jak danou situaci vyřešit. A jak tomu tak někdy bývá, věci se nakonec částečně vyřešily samy. Pan Stainforth nám zprostředkoval kontakt na dalšího spisovatele a hudebníka Josefa Snětivého (www.pepson.cz). Tak se nám začal rýsovat pestřejší program, nejen čtenářský, ale i hudební. Štěstí stálo při nás i nadále. Oslovili jsme orientální tanečnici Janu Tipplovou (www.brisnitance.info),která ochotně přislíbila svoji účast. A tak nám „vykrystalizoval“ nový bohatý program: beseda s autory, dvě autorská čtení, hra na saxofon a zpěv, orientální tance, povídání o historii tance a jeho současných variantách spolu s ukázkami tanečních kostýmů.

Komponovaný večer se uskutečnil v pátek 18. února od půl osmé, a jak už bylo uvedeno výše, odcházeli jsme v půl dvanácté v noci. Protože se nám program zdál spíše „žensky“ laděným na romantiku a partnerské vztahy, propagovali jsme jej jako romantický večer pro ženy při vínu a svíčkách. Večera se zúčastnily vskutku samé divačky. Jediný zástupce mužského rodu mezi námi (kromě účinkujících) byl pes Roky. Bylo pro nás příjemné zjištění, že o nabízený večer byl vskutku zájem. Zajímavé bylo i to, že ženy nepřišly samostatně, ale sešly se skupinky kamarádek. Velmi nás těší, že tyto „kamarádky“ si vybraly jako místo svého společného pátečního večera právě knihovnu. Popily jsme vínko, daly si kávu či něco dobrého, nejen poslouchaly, ale i povídaly s našimi hosty a co je nesporné - skoro celý večer jsme se smály a dobře bavily.

Věříme, že tato atmosféra nebyla pouhým zdáním, ale že si naše divačky odnesly příjemný zážitek. A dou­fáme, že se nám v budoucnu poštěstí uskutečnit další úspěšný komponovaný večer.