Hlavní obsah stránky

Od redakčního stolu

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

zvědavost mi nedala, abych se na letošním knižním veletrhu nezašla podívat na prezentaci elektronických knih, které se razantně dožadují pozornosti. Prostor e-knih byl v permanentním obležení, jedno předvádění střídalo druhé, čtečky šly z ruky do ruky… A co bylo zajímavé, zájemci byli z různých věkových skupin.

Byť je kolem e-knih stále hodně otazníků - právních i technických - a ještě více emocí, uvědomila jsem si, že jejich cestu do „světa čte­ní“ nelze zastavit. Potvrdila to i nedávno vydaná první česká dětská knížka pro dospělé Tři tatínci a maminka autorů Michala Vie­we­g­ha, Pavla Šruta a Martina Reinera, vytvořená pro Apple iPad. Stránky reagují na dotek, překlápějí se, napovídají a zase zatajují další vývoj příběhu a dávají vyniknout ilustracím Galiny Miklínové. Kniha, nebo hračka? Asi obojí.

Konec konců e-knihy a jejich místo v knihovnách je i tématem červnového Čtenáře. Autor v článku shrnuje aktuální informace kolem e-knih v zahraničí, zmiňuje pravidla jejich půjčování a technické možnosti ochrany před kopírováním a odkazuje na společnosti, které knihovnám e-knihy už několik let poskytují. O tom, jakou cestou se v této věci vydáme u nás, bude nutné rozhodnout v co nejkratší době.

Seriál o regionálních funkcích se tentokrát přesunul na Vysočinu a autorky ve svých článcích rozebírají téma spolupráce knihoven z mnoha stran, rekapitulují, ale především informují o zajímavých a inspirujících projektech. Říká se, že radit se má jen po kapkách, my jsme se však v tomto čísle rozhodli na­bídnout vám dvakrát rubriku Jak na to. Věříme, že vás oba příspěvky svým obsahem zaujmou, vždyť získat informace o tom, jak se stát „wikipedistou“ nebo jak využít výročí knihovny k její propagaci, není k zahození.

A ještě dobrá zpráva na závěr: 25. 5. 2011 byla kolekce 526 univerzitních grafických tezí z Národní knihovny ČR zapsaná do světového registru Paměť světa UNESCO. Je to už třetí zápis pro Českou republiku.

Příjemné a inspirující čtení vám přeje

OLGA VAŠKOVÁ