Hlavní obsah stránky

Poznámky do diáře - Neušlo nám

POZNÁMKY DO DIÁŘE

  • SKIP ČR a společnost Skanska vyhlašují pro rok 2011 soutěž o nejlepší městskou knihovnu roku 2011. Jejím účelem je ocenit nejlepší české knihovny, které jsou provozovány či zřizovány městy, a motivovat je k rozšíření a zkvalitnění veřejných knihovnických a informačních služeb. Cena SKIP a Skanska bude slavnostně předána spolu s cenou MK ČR Knihovna roku 2011v Týdnu knihoven 2011. Do soutěže bude zařazena knihovna, která v termínu do 30. 6. 2011 podá řádně vyplněnou přihlášku.

Tito partneři dále vyhlašují druhý ročník soutěže MARK* 2011 pro pracovníky/ice a studenty/ky oboru knihovnictví ve věku do 35 let. Cílem je podpořit a ocenit jejich mimořádné tvůrčí aktivity a konkrétní mimořádný přínos oboru v daném ka­lendářním roce. Nominovat na cenu může fyzická i právnická osoba, a to nejpozději do 30. 6. 2011.

Další informace o obou soutěžích jsou k dispozici na stránkách http://www.skipcr.cz/.

NEUŠLO NÁM

  • Wikimedia Česká republika vyhlásila na veletrhu Svět knihy 2011 další držitele Cen za rozvoj České Wikipedie. Zároveň sdružení rozjíždí program finanční podpory tvorby mediálních souborů pro projekty Wikimedia. Celkem bylo letos uděleno jedenáct cen za články v hlavních třech oblastech. Jako nejlepší články porota složená ze zkušených wikipedistů označila Germánskou mytologiiJosephsonův jev a Sedm základních nástrojů zlepšování kvality. Další informace k projektům jsou na stránkách http://ceny.wikipedia.org a http://meta.wikimedia.org/wiki/Mediagrant.
  • Ve čtvrtek 12. května 2011 proběhla konference s názvem Praha - město literatury, což je také jméno projektu podpořeného usnesením Rady hl. města Prahy, která jako jeho koordinátora jmenovala Městskou knihovnu v Praze. Hlavním cílem projektu je podpořit vnímání Prahy mezi obyvateli i návštěvníky jako místa, které inspiruje k vlastní tvorbě a podněcuje k četbě a zájmu o literaturu a knihy obecně. Jedním z mezníků projektu je pak získání prestiž­ního titulu „UNESCO kreativní město literatury“. Další podrobnosti viz http://www.mlp.cz/cz/projekty/tematicke-projekty/praha-mesto-literatury/.