Hlavní obsah stránky

Ženy a muži v komunitní knihovně…

KATEŘINA JANOŠKOVÁ

to bylo téma závěrečné konference projektu Masa­rykovy veřejné knihovny Vsetín, která se konala 27. dubna 2011 ve vsetínském kulturním domě. Hovořilo se na ní o ženách, mužích a o rovných šancích. Konference se účastnili zástupci neziskového sektoru, vsetínských firem, ale i účastnice a účastníci vzdělávacích akcí projektu (70 kurzů a seminářů navštívilo přes 600 frekventantek/tů).

Po úvodních slovech místostarosty města Vsetína Petra Kořenka a Heleny Gajduškové, ředitelky knihovny, vyslechlo na 50 přítomných zajímavé příspěvky. Téma Rovné příležitosti žen a mužů na trhu práce a slaďování pracovního a rodinného života objasnila pracovnice Ministerstva práce a sociálních věcí ČR Zuzana Labajová. Na ni navázala Marta Vohlídalová ze Sociologického ústavu AV ČR a přiblížila zajímavé výzkumy z oblasti rodičovství a placeného zaměstnání. Rozebrala postavení žen matek na pracovním trhu, přičemž zazněla i zajímavá srovnání s evropskými zeměmi.

Následující část konference byla věnována konkrétním aktivitám projektu, na které se zaměřil blok lektorů a blok partnerů projektu. Byly tak představeny jednotlivé oblasti vzdělávání (počítačové, tematické, psy­cho­sociální, jazykové kurzy v prezenční i e-learningové for­mě), činnost dobrovolnického týmu pro organizaci happeningu a výstavy, motivace zaměstnavatelů v regionu a další.

Na konferenci navázala vernisáž venkovní výstavy fotografií místních autorů s názvem Velké prádlo aneb Bourání stereotypů. Byla výsledkem práce dobrovolnického týmu, který se scházel při knihovně. Výstava byla v květnu k vidění v kině Vatra.

Akce proběhla v rámci projektu Rovné příležitosti žen a mužů v komunitní knihovně Vsetín, který je financova­ný Evropským sociálním fondem prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.