Hlavní obsah stránky

Od redakčního stolu

Milí čtenáři, milé čtenářky,

letní měsíce patří v našem životě k obdobím, kdy bychom měli načerpat energii, definitivně překonat jarní únavu, dostatečně si odpočinout a připravit tělo i mysl na podzimní plískanice.

U někoho to tak opravdu funguje, jsou mezi námi ovšem i tací, kteří naopak léto a dovolenou využívají k dohnání různých restů a záležitostí, ať již pracovních či soukromých, na které během celého roku prostě není čas. Přiznám se, že patřím k této skupině… ovšem každý rok si říkám, že letos už opravdu naposledy :-).

Když nahlédnete do vedlejší rubriky Poznám­ky do diáře, je zřejmé, že před náporem tolika zajímavých konferencí a seminářů je třeba nabrat sil. A to ještě z prostorových důvodů upozorňujeme jen na vybrané akce následujícího měsíce či období… Zprávy z těch již uskutečněných se vám poté snažíme zprostředko­vávat, a i zde bohužel musíme volit, neboť inspirujících setkání s lákavým programem je v na­šem oboru opravdu mnoho. Tentokrát tedy nabízíme ohlédnutí za letošní knihovnickou dílnou a seminářem Informační vzdělávání uživatelů ve veřejných knihovnách.

Pominout jsme ovšem nemohli ani vyhlášení Kamarádky knihovny, do Chrudimi tímto posíláme blahopřání, a když si přečtete článek z pravidelného bloku o regionálních funkcích, kde je práce s dětmi v chrudimské knihovně popsána, jistě je to gratulace zasloužená. Jen dodávám, že i další knihovny Pardubického kraje se v letním dvojčísle prezentují velmi zajímavě.

Do prázdninového Čtenáře obvykle zařazujeme i příspěvky takzvaně na počtenou či s přesahem do dalších knihovnictví příbuzných obo­rů. Určitě je sami poznáte… Závěrem se trochu paradoxně vracím na úvod čísla (neboť časopisy listuji zásadně odzadu :-)), kdyby vás nic jiného nezaujalo, věřím, že rozhovor s ředitelem DILIA Jiřím Srstkou či mini-anketa mezi nakladateli (nejen) na téma e-knih to napraví.

Vím, že ani vy v knihovnách na celé prázdniny neusínáte, a proto se budeme těšit na další zajímavé příspěvky z vašich akcí, některé již zaslané chystáme do podzimních čísel. Děkujeme za ně!

LENKA ŠIMKOVÁ