Hlavní obsah stránky

Knihovnická dílna v roce 2011 již po jedenácté…

DANIELA WIMMEROVÁ > Wimmerova.D@seznam.cz  

Knihovnická dílna je akcí, kterou pořádá Sek­ce veřejných knihoven SKIP ČR (SVK) za finanční podpory Ministerstva kultury ČR. Jak „skalní“ účastníci vědí, je zaměřena především na činnost veřejných knihoven.

Práce SVK je velmi rozmanitá a v průběhu roku probíhá jaksi nenápadně. Přesto sekce aktivně reaguje na aktuální problémy a pomáhá hledat jejich optimální řešení. Knihovnická dílna poskytuje tedy příležitost k jakémusi „ohlédnutí a shrnutí“ a hlavně zveřejnění všeho, co se v daném čase uskutečnilo.

V poslední době se již Dílna nekoná pravidelně každý rok. Čas a místo konání bývají však už po mnoho let neměnné - konec dubna ve velkém sále Městské knihovny v Praze.

Jak už napovídá titulek, konala se tato akce letos 28.-29. dubna již po jedenácté. Po ofi­ciálním úvodu a přivítání, kterého se ujali RNDr. Tomáš Řehák (ředitel MěK v Praze), PhDr. Vít Richter (předseda SKIP) a Mgr. Gabriela Jarkulišová (předsedkyně Sekce veřejných knihoven), byl zahájen odborný program, rozdělený do čtyř tematických částí.

První blok odborného programu, který nesl název Jak to dělají nejlepší z nás?, uváděla Daniela Wimmerová. Než přivítala nejlepší veřejné knihovny oceněné v soutěžích Knihovna roku(za léta 2008-2010) a Městská knihov­na roku 2010, zamyslela sekrátce na téma Proměna obecních knihoven (Jaká budoucnost čeká venkovské knihovny?). Následovaly prezentace jednotlivých oceněných knihoven. Přes­to, že byly z různých částí naší republiky, měly jejich knihovnice mnoho společného. Nadšení a elán pro svou práci, nesmírnou obětavost a hlavně touhu udělat něco pro své spoluobčany. Láska k lidem a krajině, kde žijí, byla patrna ze všech vystoupení. O tom, že byla inspirativní pro účastníky setkání, není pochyb. Nejmenší z laureátů - Obecní knihovnu v Petrůvkách (Knihovna roku 2010) - představila knihovnice Ing. Jana Krejčí. Knihovnu roku 2009, kterou je ICT a Knihovna Protivanov, přiblížila Kateřina Trundová. Na závěr své prezentace pozvala zájemce na letošní setkání venkovských knihovníků Co venkovské knihov­ny umějí a mohou, které se v této knihovně uskuteční v září. Bohatou činnost Knihovny roku 2008 - Obecní knihovny v Pavlovicích u Přerova - připomněla její knihovnice Dana Sklenářová. Zavzpomínala také na velmi zdařilé loňské setkání knihovníků v Pavlovicích, které bylo věnováno desetileté spolupráci se Spolkem pro obnovu venkova. Velmi vtipné bylo vystoupení ředitelky Knihovny města Ostravy (první nositelky titulu Městská knihov­na ro­ku, který získala v roce 2010) Mgr. Miroslavy Sabelové. Neopomněla kromě jiného všechny přítomné pozvat do Ostravy na říjnový happening k zahájení Týdne knihoven.

Druhou část programu, nazvanou Směry a cíle na roky blízké a nejbližší, moderovala Mgr. Gabriela Jarkulišová. Úkolem tohoto blo­ku bylo ukázat záměry a projekty, které byly v nedávné době realizovány, či na kterých se v současnosti pracuje. PhDr. Bohdana Stoklasová zaujala svou prezentací Projekt NDK pro uživatele obecních a městských knihoven. Cílem projektu je digitalizace, dlouhodobá ochrana a zpřístupnění literatury. Jedná se o náročnou a dlouhodobou činnost. Následné vystoupení PhDr. Víta Richtera obrátilo pozornost auditoria k budoucnosti knihoven. Ve svých dvou prezentacích - Koncepce rozvoje knihoven v letech 2011-2014 a Inovujeme standardy VKIS - poukázal na neustálou potřebu věnovat pozornost těmto tématům a nezbytnost jejich pravidelné aktualizace. Závěr prvního dne patřil Mgr. Zlatě Houškové a jejímu příspěvku Naše největší deviza, v němž se zaměřila hlavně na nutnost průběžného celoživotního vzdělávání knihovníků a možnosti rozvoje naší profese.

Třetí tematický okruh, kterým provázela Mgr. Jaroslava Štěrbová a na jehož přípravě se podílela Mgr. Zuzana Ježková, byl zaměřen na téma Dobrovolníci do našich knihoven. Pro­blematika uplatnění dobrovolníků v činnosti knihoven je v současnosti velmi aktuální. Z prax­e známe využívání dobrovolníků v oblas­ti poskytování sociálních služeb, ale v knihovnách se zatím jedná spíše o záležitost ojedinělou. Přesto se našlo několik velmi zajímavých zkušeností, které stojí za následování. V prvním příspěvku se PhDr. Olga Socanská (Hestia, o. s.) zabývala otázkou Dobrovolník, člověk podivný? Následovaly ukázky dobrých zkušeností s dobrovolnickou činností v těchto knihovnách:

• Dobrovolníci v MěK Louny - Mgr. Dagmar Bahnerová;

• PR SVK Hradec Králové a dobrovolníci - Bc. Vladimíra Buchtová a J. Novotný;

 Bez dobrovolníků už nelze aneb Dobrovolníci MěK Sedlčany - Blanka Tauberová;

• Dobrovolnictví a dobrovolníci v Masarykově veřejné knihovně Vsetín - PhDr. Helena Gajdušková.

O potřebné legislativní úpravě této činnosti hovořil pracovník MV ČR Mgr. Radek Jiránek ve svém příspěvku Legislativní úprava dobrovolnictví. Celý okruh otázek věnovaný tomuto tématu byl uzavřen „panelem expertů“ Jak se vyrovnat s bariérami a možnými riziky dobrovolnictví v knihovnách, kterého se zúčastnili Mgr. Radek Jiránek, Mgr. L. Černá (DC Ústí nad Labem) a J. Tošner (Hestia, o. s.).

Poslední, závěrečný oddíl programu byl nazván Aktuálně, aktuálněji… Nejčerstvější novinky, příležitosti pro knihovníky z profesní i spolkové oblasti uvedli PhDr. Vít Richter, Mgr. Roman Giebisch a Mgr. Zlata Houšková. Celou akci pak zhodnotila a uzavřela předsedkyně Sekce veřejných knihoven Mgr. Gabriela Jarkulišová.

Zbývá ještě poděkovat všem, kteří se zasloužili o zdárný průběh celé akce. Hlavně těm, kteří zajišťovali „technické zázemí“ a nebyli moc vidět - proto velký dík patří Mgr. Ladisla­vě Zemánkové, Bedřišce Štěpánové a Mgr. Romanu Giebischovi.

Definitivní tečkou setkání byla exkurze do Domu čtení - pobočky Městské knihovny v Pra­­ze 10.

Foto Roman Giebisch