Hlavní obsah stránky

Pozvání do Městské knihovny v Bystrém

JAROSLAVA NEUDERTOVÁ > knihovna@bystre.cz

Minulý rok koncem září na celostátním setkání malých venkovských knihoven v Pavlovicích u Přerova jsem představila sebe i knihovnu takto: „Rok 2010 byl pro mě i knihovnu velice úspěšný, do rodiny nám přibyla dvě vnoučata a knihovnu se po dlouhém úsilí podařilo přestěhovat do nových prostor.

Jak k tomu došlo? Město Bystré získalo díky kvalitně připravenému grantu peníze z evropských fondů na rekonstrukci nevyužívaného domu na náměstí, ve kterém se po celkové opravě nachází nejen knihovna, ale i informační centrum, klubovny a velký multifunkční sál. Celé jedno patro pak zabírají učebny základní školy speciální.

Od poloviny září 2010 si mohou tedy čtenáři i ostatní návštěvníci knihovny vybírat z více než 11 000 svazků, 25 titulů časopisů, využívat on--line katalog a veřejný internet. Velkou novinkou je krásný prosvětlený dvůr se čtenářskou terasou, která navazuje na knihovnu. Tyto prostory se v letošním roce rozrostou o altán, hrací prvky pro nejmenší děti a lavičky.

Za těch pár měsíců, co využíváme nové prostory, se podařilo uskutečnit několik velice dobře navštívených akcí pro veřejnost, např. cestopisné besedy o Japonsku a Novém Zélandu s Jiřím Márou a jeho rodinou, o národních parcích Afriky s manžely Špillarovými, o Venezuele s Davidem Švejnohou. Zajímavá byla přednáška o Moravském krasu s Antonínem Tůmou. Za velice vydařenou akci považuji workshopy pro mladší školáky o dětské poezii s Petrem Šrámkem, editorem knihy Nebe - peklo - ráj. Také večerní přednáška pro dospělé byla vydařená. Nedávno nás navštívila Jitka Čecho­vá, autorka knihy Stačí být jedinou notou k oslavě Boží, která nám vyprávěla o životě se zdravotně postiženou dcerkou. Největší pozornost věnuji dětem - budoucím čtenářům. Děti zaujala divadelní představení Jak šel Honza do pohádky a Špalíček z národních písní Mikoláše Alše i besedy s ilustrátorem Adolfem Dudkem.

Knihovna žije především svou vlastní aktivitou, chodí do ní na pravidelné návštěvy děti z mateřské školy, pro prvňáčky ze základní školy připravuji ve spolupráci se školou pasování na čtenáře, zapojili jsme se do akce Už jsem čtenář - knížka pro prvňáčka. Práce s malými čtenáři pokračuje i celou druhou třídu, kdy si každý měsíc přijdou společně vypůjčit knihy. Na podzim minulého roku děti vystavovaly knihovně vysvědčení. Knihovnu jsem přihlásila do akce Kamarádka knihovna.

Už několik let pořádáme Noc s Andersenem, letos poprvé v nových prostorách, zabrali jsme celou budovu, měli jsme přepychovou ložnici a kuchyňku v multifunkčním sále… Však zde spalo 26 dětí. Radost jsme měli i z návštěvy úspěšné české spisovatelky Petry Braunové.

Druhou neméně důležitou náplní mé práce je metodická pomoc knihovnám obvodu. V roce 1975, kdy jsem nastoupila do tehdy Střediskové knihovny v Bystrém hned po maturitě na knihovnické škole, jsem měla v obvodu deset knihoven. Za ta dlouhá léta došlo k různým změnám v těchto knihovnách. Setkala jsem se s vynikajícími knihovníky, i těmi, kteří brali funkci dobrovolného knihovníka jako povinnost a ne radost. Činnost knihovny se odvíjí od konkrétní práce knihovníka, vztahu obce - starosty, zastupitelstva ke knihovně. Některé knihovny se nacházejí ve stejně nevlídných místnostech jako před lety, jiné mají důstojné prostory, kam je radost chodit nejen pro knížky.

V současné době mám ve svém obvodu sedm knihoven, tři byly zrušeny kvůli malému počtu obyvatel a blízkosti jiné knihovny. V našem regionu je na venkově neustálý pokles obyvatelstva, čímž klesá i počet čtenářů a výpůjček. V současné době bydlí v mém obsluhovaném obvodu asi 2200 lidí.

Všechny knihovny jsou napojeny na internet, zájem o něj se však zmenšuje, protože jeho dostupnost v rodinách je mnohem vyšší. Tři knihov­ny - Jedlová, Trpín a Hartmanice mají automatizovaný výpůjční systém Clavius (jsme s ním velice spokojeni) pořízený z grantů MK ČR. Ostatní knihov-ny využívají sáčkový výpůjční systém. Na všech knihovnách se půjčuje jeden den v týdnu jednu až tři hodiny. Další využití internetu je možné po dohodě s knihovnicí.

Mým úkolem je zajišťovat těmto knihovnám nákup, zpracování a obměnu výměnných souborů. Ročně je to nejméně 120 knih půjčených do jedné knihovny. Některé knihovny si nakupují knihy i z rozpočtu obce, ale je to jen velice malý počet titulů. Tyto knihy jsou evidovány v přírůstkových seznamech jednotlivých knihoven. Každý rok zpracuji statistiku, jednu až dvě revize knižního fondu, jeho průběžnou aktualizaci, z peněz na regionální funkce zajišťuji folii na obalování knih, rozřaďovače do regálů a další drobnosti. S knihovníky jsem v častém kontaktu, metodické návštěvy jsou sice placeny jen jedna v každé obsluhované knihovně za rok, ale s většinou z nich se vidím několikrát do roka, buď v jejich knihovně, nebo když přijedou do Bystrého vybrat si soubor knih. Výborná spolupráce je i s mými metodicky nadřízenými knihovnami, a to Městskou knihovnou ve Svitavách a Krajskou knihovnou v Pardubicích.

Na závěr bych se vrátila k úvodu mého článku. Ráda bych poděkovala Daně Wimmerové a jejím kolegyním za to, že mě před lety vtáhly do akce Co venkovské knihovny umějí a mohou, kterou pořádá sekce SKIP. V roce 2003 se bysterská knihovna stala vítězem krajského kola soutěže Knihovna rokua od té doby jezdím na tato setkání. Musím upřímně říct, že poprvé se mně ani moc nechtělo, ale nelituji a známkou prospěšnosti těchto setkání je to, že jsem se zúčastnila všech šesti. Přijedu vždy plna elánu a nápadů, co vše se dá v knihovnách dělat.

A úplně nakonec pro ty, kteří by nevěděli, kde najdou Bystré: jsme malé městečko ve východních Čechách, asi 11 km od Poličky. Žije zde necelých 1700 obyvatel. Je tu krásně, přijeďte se podívat. Ráda vás v knihovně uvítám. Více informací najdete na www.bystre.czwww.knihovna.bystre.cz.

Foto archiv knihovny