Hlavní obsah stránky

Práce s dětmi v Městské knihovně v Chrudimi

HANA MAZUROVÁ > mazurova@knihovna-cr.cz

Oddělení pro děti a mládež Městské knihovny v Chrudimi zaznamenalo v posledních letech na první pohled patrný rozvoj. Je vybaveno kvalitním moderním nábytkem a dostatečným počtem počítačů s připojením na internet, využívá klubovnu pro pořádání besed a prostory bývalého služebního bytu pro tvořivé dílny. Ale dobré materiální zázemí je pouhou podmínkou úspěšné práce, která se neobejde především bez nadšení a dobrých nápadů knihovnic.

Slavnostní i rodinnou atmosféru má oblíbené Pasování prvňáčkův novobarokním sále chrudimského muzea, které uzavírá první pololetí školního roku. Nechybí šermířský souboj a král se svým dvorem, obřadní pasování a drobné dárky. K tomu ještě předání prvního vysvědčení od paní učitelky a dojaté úsměvy rodičů a prarodičů, přihlížejících z galerie. Nezbývá mi než poděkovat kolegyním, které vymyslely a knihovnické veřejnosti věnovaly tak inspirativní projekty. To se týká i ostatních celostátně známých a oblíbených akcí, které nesmí v nabídce naší knihovny chybět. Je to Noc s Andersenem(a zajímavým hostem), Knížka pro prvňáčka, předávaná starostou města v obřadní síni radnice nebo Den pro dětskou knihu.

Pozoruhodný je projekt Pomáháme pohádkou aneb Děti dětem, na kterém spolupracuje knihovna a dramatický kroužek Rozmarýn ze Speciální školy Chrudim. Děti nacvičují zdramatizovanou pohádku nebo příběh, který na konec školního roku zahrají ve velkém sále chrudimského divadla. Do děje příběhu vstupují se svým příspěvkem i žáci z mateřských a základních škol z města a nejbližšího okolí a celkem se jich za dva dny vystřídá v hledišti a na jevišti více než 1000. Výnos z akce je věnován na kompenzační pomůcky postiženým dětem vybrané neziskové organizaci a letos ji chceme poskytnout některé knihovně zničené loňskými povodněmi na vybavení dětského oddělení.

Oblibu si získaly jednodenní příměstské tábory, které se konají v době školních prázdnin. Táborníci mohou v knihovně zahnat nudu podzimních dní, těšit se na Vánoce nebo si užít letní prázdniny. A pokud nabízený program někoho přestane bavit, je k dispozici spousta her. Už se po knihovně proháněli piráti a indiáni, sešli se ilustrátoři a v létě očekáváme statečné rytíře. Protože se nám podařilo získat pro letošní rok na tento projekt sponzorský dar, můžeme pozvat kvalitní lektory a zaručit vysokou úroveň programu.

V knihovně se děti také mohou setkat s tvůrci knížek, zapojit se do výtvarných a literárních soutěží, poskytnout svým vrstevníkům tip na pěknou knížku nebo prostě jen pobýt v příjemném prostředí. A když na začátku letních prázdnin přijedou „děckařky“ z celé republiky a kolegyně ze Slovenska na Setkání s loutkou, otevře se nový prostor pro načerpání inspirace pro další práci.

Foto archiv knihovny