Hlavní obsah stránky

Městská knihovna Třemošnice - nedílná součást života města

PAVLA ALVAREZOVÁ - SVĚTLANA HROMÁDKOVÁ > knihovna@tremosnice.cz  

Nová historie naší knihovny se datuje od března 2002, kdy se stala profesionální, prodloužila se pracovní doba na pět dní v týdnu a přibrala se jedna pracovnice na celý úvazek. Služby se rozšířily o faxování, kopírování, skenování a zpřístupnil se veřejný internet. V roce 2003 se v rámci knihovny otevřelo i informační centrum a opět se rozšířila nabídka služeb o prodej vstupenek do sítí TicketPortál a ticketArt, prodej propagačních materiálů, laminování apod.

V roce 2009 jsme již opravdu museli prostory knihovny zvětšit, během týdenní rekonstrukce přibylo 50 m2 probouráním zdí a vytvoření sádrokartonové příčky. Knihovna má nyní celé první patro budovy „staré školy“.

Ale nejdůležitější je samozřejmě naše práce s lidmi. Knihovna již není jen místem výpůjček knih, je místem kulturního dění, komunitní centrum a i my jsme se chtěli aktivně do takové práce zapojit. Začali jsme vyhlašováním literárních a výtvarných soutěží a postupně jsme si přidávali náročnější akce. V současné době pořádáme pravidelně Noci s Andersenem (letos byla již šestá) a starším čtenářkám, které stále chtějí tyto Noci navštěvovat, připravujeme Noc s princeznami. Pasovali jsme již čtyři třídy „druháků“ na rytíře řádu čtenářského a moc se nám osvědčilo pasovat právě druháky, kteří hned začínají číst a spousta těchto malých čtenářů rozšíří trvale počet návš­těvníků knihovny. Pro děti pořádáme i pěveckou soutěž, se kterou bychom se už ale do knihovny nevešli, a tak využíváme prostory místní krásné cukrárny.

V posledním roce jsme se stali i „sběrným“ místem. Není nám lhostejno, jak vypadá naše okolí a jak končí recyklovatelný odpad. V Třemošnici jsou různé kontejnery, ale nikde se nevybírá hliník, tak v rámci sběratelských soutěží učíme děti a celé rodiny hliník nevyhazovat, ale nosit do knihovny. Musíme se pochválit, že během dvou soutěží jsme nasbírali 270 kg hliníku.

Pravidelně ve spolupráci s místní dětskou organizací Čtyřlístek pořádáme akce - Turnaj stolních her, Čarodějnické odpoledne a lampiónový průvod, Den dětí, letní zábavné akce pro děti na terasách, Podzimní šipkovanou a další. Podílí se na tom tým dobrovolníků, většinou z řad středoškoláků a vysokoškoláků, akce jsou to vždy nevšední a originální. Máme na starosti i kulturní dění v Třemošnici, pořádáme zájezdy do divadla v Čáslavi i v Pardubicích, koncerty, diskotéky, humanitární sbírky, tvořivé dílny, prodejní výstavy knih a jiné.

Již třetím rokem vzniká na půdě knihovny měsíčník Třemošnické noviny, který distribuujeme do všech domácností zdarma. Díky tomu mají občané většinu informací o kulturních akcích v Třemošnici a blízkém okolí tzv. černé na bílém. Díky všem těmto aktivitám je knihovna nedílnou součástí společenského života v Třemošnici a rozhodně si ne­stěžuje na málo čtenářů, návštěvníků a málo práce.

Foto archiv knihovny