Hlavní obsah stránky

ZE SVĚTA

Zdroje jsou dostupné v Knihovně knihovnické literatury Národní knihovny ČR

Error 404 - Not Found - tato chybová hláška na internetu je bohužel všem jeho uživatelům velmi dobře známá. Takzvaný mrtvý odkaz směřuje na neexistující zdroj informací na internetu a hledané stránky jsou nedostupné. World Wide Web jistě nabízí téměř neomezené možnosti získávání informací, nicméně data na něm umístěná mají velmi krátký život. Výzkumníci uvádějí, že životnost webové stránky je průměrně pouze mezi 44-75 dny! Mnoho světových paměťových institucí se dohodlo, že je nutné uchovat informace o světovém kulturním dědictví pro příští generace i na internetu. Od roku 2010 nabízí tuto možnost archivace elektronických informací také Web@rchiv Rakousko. Nový rakouský mediální zákon byl schválen Národním shromážděním v lednu roku 2009 a vstoupil v platnost v březnu 2009. Tento zákon je právním základem pro archivaci rakouských webových stránek a řídí sběr on-line informací. V Rakouské národní knihovně jsou umístěny specifické terminály, které zpřístupňují uživatelům informace, které již nejsou živé na internetu, ale uchovávají se právě ve Web@rchivu. Jsou zde například informace o volbách do Evropské unie v roce 2009, o XXI. zimních olympijských hrách v kanadském Vancouveru nebo o prezidentských volbách v Rakousku v roce 2010. Od zahájení provozu rakouského Web@rchivu v červnu 2010 bylo zde uloženo již 10 terabytů z rakouského webového prostoru. Byly sem shromážděny informace asi z 1,2 milionu domén, což představuje celkem 483 milionů jednotlivých objektů (grafika, bannery, textové bloky).

(Newsletter Österreichische Nationalbibliothek - Nr. 2, Mai/ 2011, s. 10).

Letošní 77. světový knihovnický a informační kon­gres IFLA se bude konat ve dnech 13.-18. srpna v hlavním městě San Juan v Portoriku. Tématem této konference IFLA je Knihovny po knihovnách: Integrace, inovace a informace pro všechny. Na webových stránkách IFLA (http://conference.ifla.org/ifla77) jsou umístěny všechny podrobné informace k nadcházejícímu kongresu i zajímavé video na YouTube, které účastníky toho­to největšího mezinárodního knihovnického setkání seznámí s městem San Juan a Portorikem (http://www.youtube.com/watch?v=twdEw6ufw1U). IFLA spustila pro tento kongres nové webové stránky, které jsou oddělené od hlavních internetových stránek IFLA, což organizátorům kongresu umožňuje pracovat flexibilněji. Pro minulost i budoucnost světových konferencí IFLA byla také vytvořena nová URL adresa (http://conference.ifla.org). V uplynulých letech hostila toto největší světové setkání knihovníků a informačních pracovníků IFLA města jako švédský Gothenburg (2010), italský Milán (2009), kanadský Quebec (2008), jiho­africký Durban (2007) či korejský Soul (2006). V roce 2012 přivítají toto prestižní setkání knihovnických špiček finské Helsinky. Účastníci se mají nač těšit.

(IFLA Journal - Volume. 37, No. 1. March 2011, s. 83).

Dánské knihovny za poslední dva roky značně změnilo využívání on-line aktivit ve vztahu ke svým uživatelům. Knihovny ve stále větší míře a vše­stranněji používají internet k cílené komunikaci a službám pro některé specifické skupiny uživatelů veřejných knihoven. Elektronické dokumenty získávají stále větší využití a podle benchmarkingových měření norských knihoven je tento sledovaný index na očekávaném vzestupu. Využívání vlastních webových stránek, blogů a sociálních sítí znamená, že on-line aktivity knihoven jsou rozšíře­ny po celém internetu a jsou zapojeny v partnerstvích s dalšími institucemi. Knihovník si může zřídit blog na specializovaném hudebním serveru, kde bude snáze prosazovat hudební fondy své knihovny a vytvoří dialog s uživateli. Všichni uživatelé internetu mají v knihovnách velké množství dat, která představují značný potenciál pro vzdělávání. Statistická data knihoven jsou často uváděna pouze ve výročních zprávách pro zřizovatele a politiky, ale aktivní přístup knihoven ke srovnávání dat metodou benchmarkingu jim umožňuje lépe využívat sledované údaje v každodenním provozu. Srovnávací indexy mohou prokázat vyhledávání v knihovnách v porovnání s jinými vyhledávači a určit tren­dy. Ukáží také, do jaké míry jsou knihovny schopny splnit očekávání uživatelů. Projekt srovnávání bude znamenat sledování využití licencovaných zdrojů (databází, e-knih atd.) centrálně v celém Dán­sku. Benchmarking v dánských knihovnách je zaměřen především na zvýšení kompetencí knihovníků, protože na technologický rozvoj a využívání elektronických dat musí v knihovnách navázat řada vzdělávacích kurzů. Očekává se, že srovnávání knihoven vytvoří platformu, na níž budou dánští kolegové argumentovat při výběru on-line produktů pro své uživatele.

(Scandinavian Public Library Quarterly - Vol. 44, No. 1/2011, s. 15)

Na národním knižním festivalu, který pořádá pravidelně ve Spojených státech Kongresová knihovna, byla koncem loňského roku pokřtěna nová kniha pro děti Corpsova dobrodružství. Tento exkluzivní příběh začala psát již v roce 2009 národní velvyslankyně pro dětskou literaturu Katherine Paterson. Vedle ní se na knize podíleli další autoři, mj. Mary Brigid Barrett, James Ransome, Timothy Basil či Linda Sue Park. Kniha byla pro loňský knižní festival upravena do divadelní podoby Michaelou McNichol. Dětský pavilon knižního festivalu byl prvním místem, kde se mohli malí čtenáři s tímto představením seznámit. Tato kniha na pokračování obsahuje přes 26 epizod od 16 různých autorů a pěti ilustrátorů. Divadelní představení bylo vlastně kapitolou číslo 27. Malí čtenáři mohli příběhy svého oblíbeného Corpse sledovat na webových stránkách (http://www.read.gov/). Interaktivní prezentace knihy přitahovala stovky tisíc dětí z celé země i ze světa, které sledují tento příběh. Stehen Schneider, vedoucí webových služeb Kongresové knihovny, připravil speciální koláž z plakátů, kde bylo využito 27 ilustrací této populární knihy. Divadelního představení Corpsových dobrodružství se zúčastnili na knižním festivalu tři autoři - Katherine Paterson, Linda Sue Park a M. T. Anderson a dva ilustrátoři Timothy Basil a James Ransome. John Y. Cole, ředitel Centra pro knihu, která na tomto projektu spolupracovala s Aliancí pro dětskou knihu a gramotnost, obdržel řadu ocenění za tento projekt, který podporuje četbu a knihy. Mladí diváci, kteří byli přítomni divadelnímu představení, byli nadšeni a hlasitě fandili svým hrdinům.

(Information Bulletin Library of Congress - Vol. 69, No. 11/2010, s. 9)

Rok 2011 byl vyhlášen OSN jako Mezinárodní rok lesů. Hlavní slogan Forest for People - Les pro lidi zdůrazňuje propojení člověka s lesem, zviditelňuje důležitou roli člověka při ochraně a udržitelném rozvoji lesů. Cílem je tedy zvýšit povědomí a posilnit trvale udržitelné hospodaření lesů, ochranu přírody a rozvoj všech typů lesů tak, aby byly využitelné i budoucími generacemi. Národní lesnické centrum na Slovensku připravilo s partnery řadu projektů a jedním z nich je i celoslovenská kampaň Les ukrytý v knihe. Jeho cílem je poukázat na původ knihy - kniha jako jeden z produktů lesa, hravou formou iniciovat děti k samostatné četbě, vytvořit prostor pro navázání spolupráce partnerů se základními školami a sítí knihoven a formovat kladný postoj k životnímu prostoru člověka, k přírodnímu bohatství. Cílovou skupinou projektu jsou děti do 15 let, středoškolská mládež a dospělí uživatelé knihoven. Knihovny se k celo­státní akci připojí čtením doporučených knih o lese, doplněným motivačními soutěžemi. Připraví setkání a besedy s lesníky a zážitkové čtení knih o problematice lesů. V knihovnách budou promítány populárně-naučné filmy o lese. Pro středoškolskou mládež budou v knihovnách připraveny výstavky o lese a bude vyhlášena soutěž o Nejlepší knihu o lese!

(Knižnica - Roč. 12. č. 3/2011, s. 42)

Velmi blízko budovy Německé národní knihovny v Lipsku se nachází Knihovna pro handicapova­né s poruchami sluchu a řeči. Knihovna pracuje pod záštitou nejstarší vzdělávací instituce svého druhu v Německu Sächsischen Landesschule für Hörgeschädigte Leipzig. Ústav pro neslyšící se začal rozvíjet koncem 18. století, kdy se do Lipska přestěhoval zkušený učitel Samuel Heinicke s rodinou a devíti studenty z Hamburku. Handicapovaní studenti se vzdělávají v institutu, který nese název svého zakladatele Samuela Heinickeho, a jsou zde i ubytováni. Specializovanou knihovnu financu­je spolková země Sasko. V knihovně je soustředěn specializovaný fond s tématy akustika, audio­logie, kultura neslyšících, genetika, historie vzdělávání sluchově postižených, ušní, nosní a krční lékařství, pomůcky pro nedoslýchavé, logopedie, dětská audiologie, fonetika, foniatrie, psychologie a rehabilitace sluchu. Knihovna vlastní řadu speciálních a velmi vzácných sbírek. Nejstarší a nejcennější sbírka dokumentů byla nedávno speciálně ošetřena Centrem pro restaurování dokumentů v Drážďanech. Specializovaný fond využívají studenti příslušných oborů nejen v Německu, ale díky mezinárodní meziknihovní službě i v zahraničí.

(Das Magazin der Bibliotheken in Sachsen - Jg. 4, Nr. 01/2011, s. 50-52).

Připravil ROMAN GIEBISCH