Hlavní obsah stránky

Se školní knihovnou na cestách

ROMANA CICHÁ

Školní informační centrum ZŠ Ostrava - Hrabůvka, Provaznická 64, p. o., připravilo pro žáky prázdninovou akci s názvem Se školní knihovnou na cestách. Byla součástí projektu Kniha je můj kamarád 2, který finančně podpořilo Statutární město Ostrava částkou 35 000 Kč.

Tuto akci přivítaly nejen děti, kterým počasí o letošních prázdninách moc nepřálo, ale i samotní rodiče. V týdnu od 15. do 18. srpna 2011 „navštívili“ cestovatelé (1.-9. třída) společně s knihovnicí pět turisticky atraktivních míst. Prostřednictvím připravených prezentací a video ukázek se seznámili s obecnými informacemi a kulturou těchto zemí, s knihami a spisovateli. Dozvěděli se, jaká místa stojí za to v dané zemi navštívit a jaké speciality ochutnat. Každou cestu doplňovala soutěž prověřující množství získaných vědomostí. Skládalo se například puzzle nebo vyplňovala slepá mapa. Nechyběla ani ochutnávka švýcarské čokolády Toblerone a konzumace lentilek čínskými hůlkami. Tato netradiční „prázdninová výuka zeměpisu“ děti zaujala, protože si s úkoly poradily hravě. Navíc sbíraly razítka za vykonanou cestu do svých pasů a na závěr je za to čekala burza odměn. No a co by to bylo za dovolenou bez suvenýrů? Proto jsme si je na závěr každé výpravy vyráběli.

A co jsme si z cest přivezli? Z Francie klobouk, z Holandska větrník a tulipány, ze Švýcarska hodiny, z Řecka loď s mušlemi a z Vietnamu balonek štěstí a panenku.